Basic Pascal Tutorial/Introduction/bg

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

العربية (ar) български (bg) Deutsch (de) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) 日本語 (ja) 한국어 (ko) русский (ru) svenska (sv) 中文(中国大陆) (zh_CN)

 ◄   ▲   ► 

Въведение

(author: Tao Yue, state: negligible changes)

Добре дошли в Learn Pascal! Този учебник е просто, но все пак пълно въведение в езика за програмиране Паскал. Той обхваща целия синтаксис на стандартния Паскал, включително указатели. Ако бързате да започнете или просто търсите информация за определена функция на Паскал, можете да отидете в съдържанието и да изберете който и да е урок от учебника.

Опитах се да опиша нещата по възможно най-ясния начин. Ако не разбирате нещо, пробвайте го във вашия компилатор на Паскал и експериментирайте. Паскал е синтактично строг език. Това означава, че ако сгрешите, компилаторът ще спре и ще ви информира за грешката. Освен когато използвате файлове, практически няма начин напълно да съсипете компютъра си.

Ако желаете да навлезете по-задълбочено в езика или да учите по теми по-сложни от основните структури от данни, можете да закупите книги и списания за програмиране на Паскал, които са изброени на страницата Pascal and Lazarus Books and Magazines.

За да програмирате на Паскал (или който и да е друг език от високо ниво), ще ви трябва компилатор. Можете да използвате всеки стандартен компилатор на Паскал с този учебника. Ако трябва да изтеглите компилатор или ако въобще не сте запознати с програмирането и не знаете какво прави компилаторът, разгледайте страницата Compiler.

 ◄   ▲   ►