Basic Pascal Tutorial/Introduction/bg

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

български (bg) Deutsch (de) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) 日本語 (ja) 한국어 (ko) русский (ru) svenska (sv) 中文(中国大陆)‎ (zh_CN)

 ◄   ▲   ► 

Въведение

(author: Tao Yue, state: negligible changes)

Добре дошли в Learn Pascal! Този учебник е просто, но все пак пълно въведение в езика за програмиране Паскал. Той обхваща целия синтаксис на стандартния Паскал, включително указатели. Ако бързате да започнете или просто търсите информация за определена функция на Паскал, можете да отидете директно в съдържанието, за да изберете който и да е урок от учебника.

Опитах се да опиша нещата по възможно най-ясния начин. Ако не разбирате нещо, пробвайте го във вашия компилатор на Паскал и експериментирайте. Паскал е синтактично строг език. Това означава, че ако сгрешите, компилаторът ще спре и ще ви информира за грешката. Освен когато използвате файлове, практически няма начин напълно да съсипете компютъра си.

Ако желаете да навлезете по-задълбочено в езика или да учите по теми по-сложни от основните структури от данни, можете да закупите книги и списания за програмиране на Паскал, които са изброени на страницата Pascal and Lazarus Books and Magazines.

За да програмирате на Паскал (или който и да е друг език от високо ниво), ще ви трябва компилатор. Можете да използвате всеки стандартен компилатор на Паскал с този учебника. Ако трябва да изтеглите компилатор или ако въобще не сте запознати с програмирането и не знаете какво прави компилаторът, разгледайте страницата Compiler.

 ◄   ▲   ►