Main Page/nl

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

Afrikaans (af) العربية (ar) català (ca) čeština (cs) Deutsch (de) English (en) español (es) فارسی (fa) suomi (fi) français (fr) magyar (hu) Bahasa Indonesia (id) italiano (it) 日本語 (ja) 한국어 (ko) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) русский (ru) slovenčina (sk) svenska (sv) Türkçe (tr) українська (uk) Tiếng Việt (vi) 中文(中国大陆) (zh_CN) 中文(臺灣) (zh_TW)

Welkom op de Lazarus en Free Pascal wiki

Het doel van deze wiki is het online beschikbaar en bevraagbaar maken van alle documentatie voor Lazarus en de Free Pascal Compiler. Hoewel de compiler goed is gedocumenteerd heeft de documentatie van Lazarus nog een aantal witte vlekken... Daarom is dit een "open document" oftewel "wiki" waarmee iedereen wijzigingen en toevoegingen kan maken. Om het allemaal nog eenvoudiger te maken kan dit met behulp van een browser gedaan worden.

Voor de Free Pascal Compiler is user documentation beschikbaar in diverse formaten. FPC ontwikkel informatie, en onderwerpen die nog niet goed gedocumenteerd zijn, staan in deze Wiki. Lazarus heeft wat hiaten in de gebruikers documentatie en daarom is deze Wiki een plek waar iedereen de Lazarus documentatie kan bewerken, verbeteren en uitbreiden.

Kijk voor een wiki-handleiding op Wikipedia snelcursus. Om te oefenen is er een zandbak aanwezig.

Als je problemen hebt, meld dit dan bij de administrator of rapporteer een bug op de Lazarus Code and Component Repository SourceForge site. Je kunt ook een mededeling of suggestie plaatsen op de Site Feedback-pagina of maak een post in het Forum.

Free Pascal

Officiele Website

  • Nieuws en informatie over de huidige (stabiele) en ontwikkelversie van de Free Pascal Complier vind je op de Free Pascal website.

Downloads

Gebruikers Participatie

Zowel nieuwe al ervaren gebruikers worden uitgenodigd om deel te nemen aan:

Tutorials

Boeken en Tijdschriften

Lazarus

Officiele Website

Roadmap

  • De officiele Lazarus Roadmap toont de huidige stand van zaken van de verschillende onderdelen van Lazarus.

Downloads

Gebruikers Participatie

Zowel nieuwe al ervaren gebruikers worden uitgenodigd om deel te nemen aan:

Tutorials

Boeken en Tijdschrifetn

Gerelateerde Sites

  • Een verzamelimg van Delphi/Kylix gerelateerde sites kun je vinde op de Page Of Code Sites. Als je een goede site weet die nog niet in de lijst staat, voeg die dan toe!

Het Lazarus-documentatieproject

  • Alle beschikbare documentatie en lessen (tutorials) voor de Lazarus-IDE (inclusief de Free Pascal Compiler-handleidingen) kunnen gevonden worden op de Lazarus-documentatiepagina. Veel van deze pagina zijn "werk in uitvoering", dus help mee en voeg jou expertise toe! Als je wilt, kun je ook een persoonlijke pagina maken met contact informatie.



Wiki Portals

Wiki Portals zijn beschikbaar voor een aantal platforms en onderwerpen waarvoor Free Pascal en Lazarus ondersteuning bieden. Deze portals verzamelen alle gerelateerde informatie over een specifiek platform of onderwerp op een plaatsm, zodat het makkelijker te vinden is. De volledige lijst van ondersteunde platforms staat hier.

In het Nieuws

Eeen samevatting van recente verhalen over Free Pascal en Lazarus kan hier gevonden worden.

Projecten die gebruik maken van Free Pascal en Lazarus

Details en schermafdrukken van een fors aantal apllicaties gemaakt met Free Pascal en Lazarus kun je hier vinden. Ook kun je aardig wat bron code voorbeelden hier vinden.

Bug Tracker

De Lazarus Bug Tracker en de Free Pascal Bug Tracker zijn de plekken waar je kunt nagaan of een bug die je mogelijk hebt gevonden al gerapporteerd is en zo niet, dan kune je daar een bugreport aanmaken (zie:How do I create a bug report) zodat de bug gerepareerd kan worden. Nog beter is het als je een patch (zie: Creating A Patch) kunt toevoegen aan je bugreport.

Wie is waarmee bezig?

Als je op dit moment bezig bent om een component of library om te zetten naar Lazarus of je hebt een verzoek om iets te laten overzetten, dan kun je dit posten op de Current conversion projects pagina. Dit voorkomt dat zaken dubbel gedaan worden en kan ontwikkelaars helpen om datgene om te zetten waar vraag naar is.