Lazarus Tutorial/hu

From Lazarus wiki
Revision as of 19:36, 11 April 2010 by Dfeher (talk | contribs) (New page: {{Lazarus Tutorial}} ''Itt indul a Lazarus tananyag. Nyugodtan bővítsd a saját tapasztalataiddal.'' == Áttekintés == A Lazarus egy ingyenes és nyílt forráskódú fejlesztőeszkö...)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Deutsch (de) English (en) español (es) suomi (fi) français (fr) magyar (hu) italiano (it) 日本語 (ja) македонски (mk) Nederlands (nl) português (pt) русский (ru) slovenčina (sk) shqip (sq) 中文(中国大陆)‎ (zh_CN) 中文(台灣)‎ (zh_TW)

Itt indul a Lazarus tananyag. Nyugodtan bővítsd a saját tapasztalataiddal.

Áttekintés

A Lazarus egy ingyenes és nyílt forráskódú fejlesztőeszköz a Free Pascal fordítóhoz, ami szintén ingyenes és nyílt forráskódú. A Lazarus IDE (képernyő kép) egy stabil és lehetőségekben gazdag programozási környezet egyedülálló grafikus és konzolos alkalmazások készítéséhez. Jelenleg a Lazarus Linux-on, Mac OS X-en és Win32-n fut és egy testre szabható forráskód szerkesztőt, vizuális form tervezőt, csomagkezelőt, hibakeresőt és a Free Pascal-lal való teljes GUI integrációt kínál.

Első lépések - Ez első Lazarus programod!

(Köszönet User:Kirkpatc-nek)

Szerezd meg, telepítsd (A Lazarus telepítése) és indítsd el a Lazarus-t, amely elérhetővé teszi egyúttal a Free Pascal fordítót is.

Néhány ablak fog megjelenni az asztalon: a főmenü felül, az Objektum felügyelő a bal oldalon a Lazarus Forráskód szerkesztő a legnagyobb területen, és egy előre elkészített Form1 című ablak a forráskód szerkesztő mögött.

A felső menüablakban, a menüsor alatt található egy sor lapfül. Ha nem a 'Standard' lap van kiválasztva, klikkelj rá az egérrel. Majd keresd meg a 'Button' (gomb) ikont (egy téglalap OK felirattal), és klikkelj rá az egérrel. Ezután klikkelj a Form1-re, a közepétől egy kicsit balra. Egy 'Button1' feliratú gomb fog megjelenni. Most újra klikkelj a 'Standard' lap 'Button' ikonjára, és helyezz el egy újabb gombot a Form1-en, most a közepétől egy kicsit jobbra: egy 'Button2' feliratú gomb jelenik meg.

Most klikkelj a 'Button1'-re, hogy kiválaszd. Az Objektum felügyelő meg fogja jeleníti a Button1 objektum tulajdonságait. A felső részben található a 'Caption' tulajdonság, a megjelenített 'Button1' értékkel. Klikkelj rá a beviteli mezőre, és írd át a 'Button1'-et 'Klikklej rám'-ra. Ha ENTER-t nyomsz vagy egy másik beviteli mezőre klikkelsz, láthatod, hogy a Form1-en lévő Button1 felirata megváltozik 'Klikkelj rám'-ra. Most klikkelj az Események fülre az Objektum felügyelőben, hogy láthasd a különböző eseményeket, amelyeket a gombhoz lehet rendelni. Ezek: OnClick, OnEnter, OnExit stb. Válaszd ki az OnClick-hez tartozó beviteli mezőt; egy '...' feliratú gomb fog megjelenni. Amikor erre klikkelsz, automatikusan a Forráskód szerkesztőbe kerülsz, és a kurzor a következő kódrészleten belül lesz:

 procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
 begin
   {most írd be:}    Button1.caption := 'Klikkelj rám újra';
 end;

Nyomd meg az F12-t, hogy visszakerülj a Form1 szerkesztőablakába, a Forráskód szerkesztőből.

Most szerkeszd a Button2 tulajdonságait: klikkelj a Button2 feliratú gombra, hogy megjelenjenek a tulajdonságai az Objektum felügyelőben. Változtasd meg a Caption tulajdonságát 'Kilépés'-re. Most válaszd ki az Események fület, és klikkelj az OnClick melletti beviteli mezőre, majd a '...' gombra, és a Forráskód szerkesztőbe kerülsz a következő kódrészletbe:

 procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
 begin
   {most írd be:}   Close;
 end;

Most mentsd el a munkádat (ments gyakran!!) a Projekt -> Projekt mentése másként menüponttal, majd add meg a fájlnevet: pl. projekt1.pas

Nyomd meg újra az F12-t, hogy a Form1 szerkesztőablakába kerülj. Most már készen állsz a fordításra. Ennek a legegyszerűbb módja a Projekt -> Futtatás kiválasztása a felső menüből, vagy az F9 megnyomása. Így először le lesz fordítva a program, majd összefűzve, és futtatva.

Az Üzenetek szöveges ablak fog megjelenni mindenféle fordítási információval, de nemsokára a Form1 megjelenik a rácspontok nélkül. Ez az alkalmazásod fő ablaka, várva, hogy megnyomd a gombokat, vagy bármi mást csinálj vele.

Próbálj meg ráklikkelni a 'Klikkelj rám' feliratú gombra. A gomb felirata meg fog változni 'Klikkelj rám újra'-ra. Ha még egyszer ráklikkelsz, már nem változik meg a felirata.

Most klikkelj a 'Kilépés' feliratú gombra. Az ablak be fog záródnia és a program kilép. Az eredeti Form1 szerkesztőablak megnyílik újra a rácspontokkal, készen állva a további szerkesztésre.

Második menet