Difference between revisions of "Main Page/nl"

From Lazarus wiki
Jump to navigationJump to search
Line 8: Line 8:
 
Als je problemen hebt, meld dit dan bij de [http://sourceforge.net/users/vlx/ administrator] of rapporteer een bug op de [http://sourceforge.net/projects/lazarus-ccr Lazarus Code and Component Repository] SourceForge site. Je kunt ook een mededeling of suggestie plaatsen op de [[Site Feedback]]-pagina.
 
Als je problemen hebt, meld dit dan bij de [http://sourceforge.net/users/vlx/ administrator] of rapporteer een bug op de [http://sourceforge.net/projects/lazarus-ccr Lazarus Code and Component Repository] SourceForge site. Je kunt ook een mededeling of suggestie plaatsen op de [[Site Feedback]]-pagina.
  
* [http://www.freepascal.org/ freepascal - laatste versie 3.0.4 - 28 november 2017]
+
* [http://www.freepascal.org/ freepascal - laatste versie 3.2.0  - 19 juni 2020]
* [http://www.lazarus-ide.org/ lazarus - laatste versie 2.0.6 - 1 november 2019]
+
* [http://www.lazarus-ide.org/ lazarus - laatste versie 2.0.10 - 11 juli 2020]
  
 
==Het Lazarus-documentatieproject==
 
==Het Lazarus-documentatieproject==

Revision as of 10:48, 17 October 2020

Afrikaans (af) العربية (ar) català (ca) čeština (cs) Deutsch (de) English (en) español (es) فارسی (fa) suomi (fi) français (fr) magyar (hu) Bahasa Indonesia (id) italiano (it) 日本語 (ja) 한국어 (ko) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) русский (ru) slovenčina (sk) svenska (sv) Türkçe (tr) українська (uk) Tiếng Việt (vi) 中文(中国大陆)‎ (zh_CN) 中文(台灣)‎ (zh_TW)

Welkom op de Lazarus en Free Pascal wiki

Over

Het doel van deze wiki is het online beschikbaar en bevraagbaar maken van alle documentatie voor Lazarus en de Free Pascal Compiler. Hoewel de compiler goed is gedocumenteerd heeft de documentatie van Lazarus nog een aantal witte vlekken... Daarom is dit een "open document" oftewel "wiki" waarmee iedereen wijzigingen en toevoegingen kan maken. Om het allemaal nog eenvoudiger te maken kan dit met behulp van een browser gedaan worden.

Kijk voor een wiki-handleiding op Wikipedia snelcursus. Om te oefenen is er een Zandbak aanwezig.

Als je problemen hebt, meld dit dan bij de administrator of rapporteer een bug op de Lazarus Code and Component Repository SourceForge site. Je kunt ook een mededeling of suggestie plaatsen op de Site Feedback-pagina.

Het Lazarus-documentatieproject

Lazarusdocumentatie
Alle beschikbare documentatie en lessen (tutorials) voor de Lazarus-IDE (inclusief de Free Pascal Compiler-handleidingen) kunnen gevonden worden op de Lazarus-documentatiepagina. Veel van deze pagina zijn "werk in uitvoering", dus help mee en voeg jou expertise toe! Als je wilt, kun je ook een persoonlijke pagina maken met contact informatie.

Downloads

Alle beschikbare componenten en packages zijn te vinden op in het downloadarchief op Sourceforge van Lazarus-CCR. De Free Pascal Compiler en de huidige versie van Lazarus kunnen gevonden worden op The Lazarus Sourceforge site. Extra documentatie voor deze packages kan beschikbaar zijn op de Components and Code examples-wikipagina als de maker daarvan die daar heeft geplaatst. De compiler en veel gedeelde code zijn beschikbaar op de downloadmirrors van de Free Pascal Compiler en op de Lazarus IDE-website. De download locaties van de laatste Lazarus-snapshots vind je op deze pagina.

Mailinglijsten

Natuurlijk kunnen zowel nieuwe als ervaren gebruikers zich abonneren op de Lazarus-ccr aankondigingen en algemeen mailing lijsten.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de Lazarus IDE mailinglijst en de FreePascal developers of announcement mailinglijsten.

Wie is waarmee bezig?

Als je op dit moment bezig bent om een component of library om te zetten naar Lazarus of je hebt een verzoek om iets te laten overzetten, dan kun je dit posten op de Current conversion projects pagina. Dit voorkomt dat zaken dubbel gedaan worden en kan ontwikkelaars helpen om datgene om te zetten waar vraag naar is.

Verwijzingen, Linken en Bronnen

Lazarus IDE

Nieuws en informatie over de status van de Lazarus IDE kan gevonden worden op de Lazarus IDE-website. Releases van de Lazarus IDE en FreePascal-compiler kunnen daar gedownload worden. Op de Lazarus file area zijn ook altijd de laatste versies van de compiler en de IDE beschikbaar.

Actieve Lazarus-projecten

De lijst van Lazarus Projecten met een algemeen toegankelijke website en Lazarus gerelateerde bestanden.

Link Pagina

Een verzameling van Delphi/Kylix gerelateerde sites staan op onze Linkpagina. Als je een goede site kent, die nog niet is vermeld, voeg hem dan toe!

Gespecialiseerde zoekmachines

Al de hieronder vermelde links zijn dood.
Er zijn een aantal uitstekende zoek en kennisbanken, die kunnen helpen bij het leren van nieuwe technieken of het oplossen van problemen.

Tamarack Associates hebben een snelle zoek machine speciaal gericht op de archieven van de Borland nieuwsgroepen. Mer Systems Inc. bieden een soortgelijke zoekmachine. Een andere bron van goede informatie met een lokale zoek functie is Earl F. Glynn's Computer Lab and Reference Library.