Lazarus directory permissions on Linux and Unix/hu

From Lazarus wiki
Jump to navigationJump to search

English (en) magyar (hu)


Lazarus könyvtárengedélyek Linux és Unix rendszereken

Általános tévhitek

Amikor a Lazarus-t *nix rendszerre telepíted (Linux/macOS) a disztribúció csomagkezelőjével, a lazarus bináris állományai egy olyan helyre kerülnek ahol csak a rendszergazdának van írási joga. Ez a tény sokakat megtéveszt és azt hiszik, hogy rendszergazdai jogok nélkül nem lehet újraépíteni a Lazarus-t (amire új csomagok/komponensek telepítésekor szükséges). E miatt egyesek meg akarhatják változtatni a Lazarus könyvtárának hozzáférési jogait. Annak ellenére, hogy ez nem igaz.

Amikor ilyen helyzetben kell újraépíteni a Lazarus-t, a Lazarus érzékeli, hogy nem rendelkezik írási joggal a könyvtárra ahol a bináris állományok találhatók. Ilyenkor az új Lazarus az elsődleges beállítások könyvtárában egy alkönyvtárban lesz létrehozva. Amikor az IDE befejezi az új Lazarus építését elindítja a startlazarus-t. A startlazarus alkalmazás érzékeli, hogy az elsődleges beállítások könyvtárában frissebb lazarus bináris található és ezt a frissebbet fogja indítani az eredeti helyett. Ez az oka annak, hogy jobb a Lazarus-t a startlazarus használatával indítani.

Lehetséges gondok ilyen helyzetben történő újraépítéskor

Az IDE újraépítésekor nem ajánlott kijelölni a "Minden tisztítása" lehetőséget a "Lazarus építés beállítása" ablakban, mert ez (egyebek mellett) az összes .ppu fájl törlésére ad parancsot, melyekre nem rendelkezünk írási joggal.

Ha változtatni szeretnél a Lazarus forráskódján

Akik szeretnének változtatni a Lazarus forráskódján (pl. hibákat javítani vagy segíteni a fejlesztést) telepítsék a Lazarus forráskódjait egy alkönyvtárba a saját felhasználói könyvtárukban és készítsék el a Lazarus-t forráskódból (lásd: Getting_Lazarus#Getting_Lazarus_SVN_development_version és Getting_Lazarus#Compiling_and_installing_Lazarus).

Ez az általános eljárás *nix rendszereken.