Using Lazarus for other computer languages/hu

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

English (en) magyar (hu) русский (ru)

A Lazarus nagyszerűen használható Free Pascal-hoz. De az IDE-t más programnyelvekhez is lehet használni. Ez hasznos lehet C kód portolásához vagy kereszt-többszintű alkalmazásokhoz, különböző szerkesztők használata nélkül, valamint csökkenti a különböző menürendszerek és hivatkozások közötti átváltás okozta bonyodalmakat.

Szintakszis kiemelés

A Lazarus rendelkezik szintakszis kiemeléssel több mint egy tucat nyelvhez. A nyelv megállapítása a kiterjesztésből történik. A színek beállíthatók a szerkesztő beállításaiban (Környezet -> Beállítások -> Színek menü).

Ha az általad hasnzált nyelv még nincs ott, akkor használhatod az egyik meglévő kiemelőt úgy, hogy kibővíted a kiterjesztéseket az általad használt fájl kiterjesztéssel. vagy elkészítheted a saját kiemelődet és beküldheted nekünk. A legegyszerűbb módja egy új kiemelő elkészítésének az, ha lemásolsz egy meglévőt a lazarus/components/synedit/ mappában. A kiemelő unit-ok mind "synhighlighter"-rel kezdődnek, például a synhighlighterphp.pp a PHP kiemelője.

Tipp: Gyorsan átválthatod egy fájl szintakszis kiemelőjét a forráskód szerkesztő felugró menüjében. Csak klikkelj jobb gombbal és a Fájl beállításai ... -> Kiemelő menüben átválthatod a kiemelőt.

Fordítás

A fordítási parancs beállítására három lehetőség van:

1. Új hivatkozás készítése

Létrehozhatsz egy új hivatkozást és egy menüelemet, ami elindít egy külső programot az Eszközök -> Külső eszközök beállítása ... ablak Hozzáadás gombjával.

Egy példa a 'make' meghívására Makefile-ból való fordításhoz:

 • Megnevezés: Fordítás make-kel
 • Program fájlnév: $MakeExe(make)
 • Paraméterek:
 • Munkamappa: $ProjPath()
 • Opciók: minden kikapcsolva
 • Billentyű: válassz egyet vagy hagyd érintetlenül

A MakeExe makró függvény hozzáfűzi a '.exe' kiterjesztést Windows alatt. A ProjPath makró kiváltásra kerül a jelenlegi proket mappával - ahol a .lpi fájl található.

Előnyök

 • Minden projekttel működik. Nem kell minden projekthez újra beállítani.

Hátrányok

 • Minden projekthez ugyanazokat a paramétereket használja. Az individualitást egy szkript segítségével kell megoldani.

2. A fordítás parancs cseréje a projekthez

Amikor F9-et vagy Ctrl-F9-et nyomsz, az IDE leellenőrzi, hogy történt-e változás és meghívja a fordítót. A fordító normál esetben az FPC, de ezt kiválthatod a választásod szerinti paranccsal.

Nyisd meg a Projekt -> Fordító beállításai -> Fordítás menüt. Kapcsold ki az összes opciót a "Fordító" dobozban. Ezután írd be az új parancsot a "Végrehajtás fordítás előtt" dobozban és kapcsold be a "Minden üzenet megjelenítésé"-t.

Például a 'make' meghívása Makefile-ból való fordításhoz:

$MakeExe(make)

A MakeExe makró függvény hozzáfűzi a '.exe' kiterjesztést Windows alatt. A ProjPath makró kiváltásra kerül a jelenlegi proket mappával - ahol a .lpi fájl található.

Előnyök

 • A parancs az .lpi fájlban lesz eltárolva, így a projekt könnyen lesz hordozható.
 • Csak akkor kerül meghívásra, ha a projekt megváltozott.
 • A szükséges csomagok automatikusan lefordulnak előtte.

Hátrányok

 • Minden új projektbe be kell másolni.

3. Fordítási parancs megadása egyetlen fájlhoz

Alapesetben F9 vagy Ctrl-F9 megnyomása esetén az IDE lefordítja a projektet. De felülírhatod ezt a viselkedést minden fájl esetén a Futtatás -> Fájl fordítás+futtatás beállítása ... menüben.

Ez az előbbi két példához nagyon hasonlóan működik.

Előnyök

 • Jól hasnzálható kevert forráskódú projektekhez. Például egy projekt egy vagy több más nyelven írt fájllal.
 • Ezek a beállítások a pascal források számára a forráskódban elhelyezett IDE direktívákban kerülnek rögzítésre és a Lazarus 0.9.25 óta a nem pascal fájlokhoz a projektben tárolódnak (az .lpi fájlban).

Hátrányok

 • Nincs változás ellenőrzés. A meghívott szkript/fordító magától kell hogy ellenőrizze, ha fordítás szükséges.

Lásd még