Difference between revisions of "Lazarus Tutorial/fi"

From Lazarus wiki
Jump to navigationJump to search
(Remove Main menu/fi transclusion; add page link)
 
(15 intermediate revisions by 3 users not shown)
Line 2: Line 2:
  
 
''Tästä alkaa Lazarus Tutorial. Voit vapaasti parantaa sitä.''
 
''Tästä alkaa Lazarus Tutorial. Voit vapaasti parantaa sitä.''
 +
 +
__TOC__
  
 
== Yleistä ==
 
== Yleistä ==
Lazarus on vapaa avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmankehitysympäristö joka pohjautuu FreePascal Compiler (object pascal), Joka on myös vapaa ja avointa lähdekoodia. Lazarus käyttöliittymä {[[Screenshots| kuvakaappaus]]) on vakaa ja ominaisuuksiltaan monipuolinen ohjelman kehitysympäristö jolla voi tehdä itsenäisiä graafisia ja komentorivillä toimivia sovelluksia. Se toimii Linux:ssa, FreeBSD:ssä, Win32:ssa, Mac:ssa ja on varustettu customoitavalla lähdekoodieditorilla ja visuaalisella lomakkeen muotoilulla jossa mukana komponenttipakettienhallinta, virheenjäljitin ja täydellinen  graafinen käyttöliittymäkomponentit integoroituna FreePascal kääntäjään.
+
Lazarus on vapaa avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmankehitysympäristö joka pohjautuu [[FPC/fi|FreePascal Compiler]] (object pascal), Joka on myös vapaa ja avointa lähdekoodia. Lazaruksen [[IDE/fi|käyttöliittymä]] ([[Screenshots| kuvakaappauksia]]) on vakaa ja ominaisuuksiltaan monipuolinen ohjelman kehitysympäristö jolla voi tehdä itsenäisiä [[Graphical_User_Interface/fi|graafisia]] ja [[Command-line_interface/fi|komentorivillä]] toimivia sovelluksia. Se toimii Linux:ssa, [[FreeBSD]]:ssä, Win32:ssa, Mac:ssa ja on varustettu customoitavalla lähdekoodieditorilla ja visuaalisella lomakkeen muotoilulla jossa mukana komponenttipakettienhallinta, [[Debugger/fi|virheenjäljitin]] ja täydelliset graafiset käyttöliittymäkomponentit integroituna FreePascal [[Compiler/fi|kääntäjään]].
  
 
== Aloittaminen ==
 
== Aloittaminen ==
Line 10: Line 12:
 
Hanki, [[Installing Lazarus|asenna]] ja käynnistä Lazarus jossa pitää olla Free Pascal Compiler mukana.
 
Hanki, [[Installing Lazarus|asenna]] ja käynnistä Lazarus jossa pitää olla Free Pascal Compiler mukana.
  
{{Note| Ainakin Linux Ubuntu, Lasaruksen käynnistyskomento on konsolissa "startlazarus". Jos olet asentanut Lazaruksen Debianin pakettina, niin Lazarus pitäisi olla valikkokohdan  Sovellus / ohjelmointi alla. (Huomaa: Debian ja Ubuntu tärkeimmät binary ja paketti on nimeltään "Lazarus-ide", koska on myös "TCT" paketti jossa mukana tulee apuohjelma nimeltä "Lazarus").}}
+
{{Note| Ainakin Linux Ubuntussa, Lazaruksen käynnistyskomento on konsolissa (päätteessä) "startlazarus". Jos olet asentanut Lazaruksen Debianin pakettina, niin Lazarus pitäisi olla valikkokohdan  Sovellus / ohjelmointi alla. (Huomaa: Debian ja Ubuntu tärkeimmät binary ja paketti on nimeltään "Lazarus-ide", koska on myös "TCT" paketti jossa mukana tulee apuohjelma nimeltä "Lazarus").}}
  
 
===  Ensimmäinen Lazarus ohjelma! ===
 
===  Ensimmäinen Lazarus ohjelma! ===
  
Päävalikosta valitsemalla Projekti-Uusi projekti-Sovellus (tai: Tiedosto-Uusi-projekti-Sovellus)niin uusi graafinen sovellus luodaan, katso myös [[Form Tutorial|Form opetusohjelma]] .
+
Päävalikosta valitsemalla Projekti-Uusi projekti-Sovellus (tai: Tiedosto-Uusi-projekti-Sovellus) niin uusi graafinen sovellus luodaan, katso myös [[Form Tutorial|Form opetusohjelma]] .
  
Useita ikkunoita ilmestyy työpöydälle: Päävalikkoikkuna yläreunassa, Komponenttimuokkain on vasemmalla, "Lähdekoodieditori" täyttää työpöydän ja valmis lomake "Form1" on omassa ikkunassa ([[TForm|Form1]] ) Lähdekoodieditorin päällä.  
+
Useita ikkunoita ilmestyy työpöydälle: Päävalikkoikkuna yläreunassa, Komponenttimuokkain on vasemmalla, "Lähdekoodieditori" täyttää työpöydän ja valmis lomake "Form1" on omassa ikkunassa ([[TForm/fi|Form1]] ) Lähdekoodieditorin päällä.  
  
Jos halutaan sijoittaa painike lomakkeelle: Päävalikkoikkunan alaosassa on välilehtirivi. Jos "[[Standard tab/fi|Standard]]" välilehti ei ole jo valittu, valitse se klikkaamalla hiirellä. Sen jälkeen etsii [[TButton/fi|Button]]  kuvakkeen (suorakulmio jossa on "OK"-teksti) ja klikkaa sitä hiirellä. Sitten Form1 ikkunassa klikataan jonnekin keskilinjan vasemmalla puolen. Varjostettu "Button1"-tekstillä merkitty suorakulmio ilmestyy siihen. Klikkaa jälleen Button kuvaketta  Standard -välilehdellä ja klikkaa Form1-ikkunassa jonnekin oikealle keskelle: toinen "Button2"-tekstillä merkitty suorakulmio ilmestyy.
+
Jos halutaan sijoittaa painike lomakkeelle: Päävalikkoikkunan alaosassa on välilehtirivi. Jos "[[Standard tab/fi|Standard]]" välilehti ei ole jo valittu, valitse se klikkaamalla hiirellä. Sen jälkeen etsii [[TButton/fi|Button]]  kuvakkeen ([[image:tbutton.png]] eli suorakulmio jossa on "OK"-teksti) ja klikkaa sitä hiirellä. Sitten Form1 ikkunassa klikataan jonnekin keskilinjan vasemmalla puolen. Varjostettu "Button1"-tekstillä merkitty suorakulmio ilmestyy siihen. Klikkaa jälleen Button kuvaketta  Standard -välilehdellä ja klikkaa Form1-ikkunassa jonnekin oikealle keskelle: toinen "Button2"-tekstillä merkitty suorakulmio ilmestyy.
  
Nyt klikkaa Button1 jotta se valitaan. Komponenttimuokkainikkuna näyttää nyt kohteen Button1-ominaisuudet. Yläosassa on ominaisuus nimeltä 'Caption', jossa näytetään arvo "Button1". Klikkaa kyseistä kohtaa (ruudukkoa) ja muuta teksti "Button1" muotoon "Press". Jos painat {{keypress|ENTER}} tai klikkaat toista ruutua näet että Form1-lomakkella ensimmäisen painikkeen teksti muuttuu "Press":ksi. Nyt klikkaat Tapahtumat -välilehteä komponenttimuokkaimessa niin näet erilaisia ​​tapahtumia, jotka voivat liittyä tähän Button1-painikkeeseen. Näitä ovat onClick, OnEnter, OnExit jne. Valitse onClick oikealla puolella oleva ruutu. Tällöin siihen ilmestyy pienempi laatikko kolmella pisteellä (...). Kun klikkaat tätä, se otetaan automaattisesti osaksi lähdekoodieditorissa ja kursorin sijoitetaan koodinpätkän keskelle:
+
Nyt klikkaa Button1 jotta se valitaan. Komponenttimuokkainikkuna näyttää nyt kohteen Button1-ominaisuudet. Yläosassa on ominaisuus nimeltä 'Caption', jossa näytetään arvo "Button1". Klikkaa kyseistä kohtaa (ruudukkoa) ja muuta teksti "Button1" muotoon "Press". Jos painat {{keypress|ENTER}} tai klikkaat toista ruutua näet että Form1-lomakkella ensimmäisen painikkeen teksti muuttuu "Press":ksi. Nyt klikkaat Tapahtumat -välilehteä komponenttimuokkaimessa niin näet erilaisia tapahtumia, jotka voivat liittyä tähän Button1-painikkeeseen. Näitä ovat onClick, OnEnter, OnExit jne. Valitse onClick oikealla puolella oleva ruutu. Tällöin siihen ilmestyy pienempi laatikko kolmella pisteellä (...). Kun klikkaat tätä, se otetaan automaattisesti osaksi lähdekoodieditorissa ja kursorin sijoitetaan koodinpätkän keskelle:
  
<syntaxhighlight>
+
<syntaxhighlight lang="pascal">
 
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
 
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
 
begin
 
begin
   {Kirjoita tai kopio&liitä tämä puuttuva osa:}   Button1.caption := 'Press again';
+
   {Kirjoita tai kopio&liitä tämä puuttuva osa:}
 +
  Button1.caption := 'Press again';
 
   {Lähdekoodieditori on jo täydentänyt aliohjelman lopun}
 
   {Lähdekoodieditori on jo täydentänyt aliohjelman lopun}
 
end;
 
end;
Line 33: Line 36:
 
Painamalla {{keypress|F12}} nähdään lähdekoodieditorin sijasta lomakkeen Form1 ikkuna.
 
Painamalla {{keypress|F12}} nähdään lähdekoodieditorin sijasta lomakkeen Form1 ikkuna.
  
Nyt muokataan Button2 ominaisuuksia : klikkaa Button2 jotta nähdään sen ominaisuuksia komponenttimuokkaimessa. Muuta sen Caption omainaisuuteen "Button2" tekstin tilalle "Exit". Valitse tapahtumat-välilehti ja klikkaa onClick. Klikkaa kolme pistettä (...) ja sen jälkeen ollaan lähdekoodieditorissa, keskellä toisen Button2:n aliohjelmaa:
+
Nyt muokataan Button2 ominaisuuksia : klikkaa Button2 jotta nähdään sen ominaisuuksia komponenttimuokkaimessa. Muuta sen Caption [[Property|ominaisuuteen (property)]] "Button2" tekstin tilalle "Exit". Valitse tapahtumat-välilehti ja klikkaa onClick. Klikkaa kolmea pistettä (...) ja sen jälkeen ollaan lähdekoodieditorissa, keskellä toisen Button2:n [[Procedure/fi|aliohjelmaa]]:
  
<syntaxhighlight>
+
<syntaxhighlight lang="pascal">
 
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
 
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
 
begin
 
begin
Line 45: Line 48:
  
 
Painamalla {{keypress|F12}} nähdään lomakkeen Form1 ikkuna uudelleen. Tallenna nyt työsi (ja muista tehdä se usein !!)
 
Painamalla {{keypress|F12}} nähdään lomakkeen Form1 ikkuna uudelleen. Tallenna nyt työsi (ja muista tehdä se usein !!)
valitsemalla päävalikosta Projekti-Tallenna projekti nimellä> sinun_valitsemalla_tiedosto_nimellä. Talletettavana on kaksi erilaista tiedostonimipäätettä (*.pas ja *.lpi). Valitse näille eri nimet. Jos molemmat ovat samannimisiä niin saat "duplicate identifier" käännösvirheen (katso luku "The Lazarus tiedostot" lopussa tämän aiheen lopussa).
+
valitsemalla päävalikosta Projekti-Tallenna projekti nimellä > sinun_valitsemalla_tiedosto_nimellä. Talletettavana on kaksi erilaista [[File_extension/fi|tiedostonimipäätettä]] (*.pas ja *.lpi). Valitse näille eri nimet. Jos molemmat ovat samannimisiä niin saat "duplicate identifier" [[compile-time error/fi|käännösvirheen]] (katso luku "The Lazarus tiedostot" lopussa tämän aiheen lopussa).
  
 
Voit nyt yrittää kääntää. Yksinkertaisin tapa tehdä on valita "Suorita" päävalikon yläreunasta ja sitten "Suorita" vaihtoehto alivalikosta. Vaihtoehtoisesti voit yksinkertaisesti painaa {{keypress|F9}}. Tämä ensin kääntää ja sitten (jos kaikki on hyvin) linkittää sekä suorittaa kyseisen ohjelman.
 
Voit nyt yrittää kääntää. Yksinkertaisin tapa tehdä on valita "Suorita" päävalikon yläreunasta ja sitten "Suorita" vaihtoehto alivalikosta. Vaihtoehtoisesti voit yksinkertaisesti painaa {{keypress|F9}}. Tämä ensin kääntää ja sitten (jos kaikki on hyvin) linkittää sekä suorittaa kyseisen ohjelman.
  
Kääntäjän viestit ikkuna tulee näkyville ja kaikenlaisia ​​kääntäjä viestejä siihen kirjoitetaan, mutta lopulta sinun Form1 ikkuna ilmestyy näyttöön uudelleen, mutta ilman ruudukon pisteitä. Tämä sovelluksesi pääikkuna ja se odottaa että sinä painat painonappeja tai olet muutoin vuorovaikutuksessa sen kanssa.
+
Kääntäjän viestit ikkuna tulee näkyville ja kaikenlaisia kääntäjä viestejä siihen kirjoitetaan, mutta lopulta sinun Form1 ikkuna ilmestyy näyttöön uudelleen, mutta ilman ruudukon pisteitä. Tämä sovelluksesi pääikkuna ja se odottaa että sinä painat painonappeja tai olet muutoin vuorovaikutuksessa sen kanssa.
  
 
Kokeile klikkaamalla painiketta joka on nimetty tekstillä "Press". Huomaat, että sen teksti muuttuu "Press again" tekstiksi. Jos painat sitä uudelleen, sen teksti on silti "Press again" !!
 
Kokeile klikkaamalla painiketta joka on nimetty tekstillä "Press". Huomaat, että sen teksti muuttuu "Press again" tekstiksi. Jos painat sitä uudelleen, sen teksti on silti "Press again" !!
Line 57: Line 60:
 
=== Muokkaa ohjelmaa ===
 
=== Muokkaa ohjelmaa ===
  
Uudelleen avaa tallennettu projekti. Sen Form1 ikkunassa klikkaa "Press" painiketta (Button1) valitseksesi se. Valitse "Tapahtumat" -välilehti komponenttimuokkaimessa, klikkaa onClick:n oikealla puolella olevaa ruutua, klikkaa kolme pistettä (...), jolloin  siirryt oikeaan kohtaan lähdekoodieditorissa.
+
Uudelleen avaa tallennettu projekti. Sen Form1 ikkunassa klikkaa "Press" painiketta (Button1) valitseksesi se. Valitse "Tapahtumat" -välilehti komponenttimuokkaimessa, klikkaa onClick:n oikealla puolella olevaa ruutua, klikkaa kolmea pistettä (...), jolloin  siirryt oikeaan kohtaan lähdekoodieditorissa.
  
 
Muokkaa kyseinen kohta koodia seuraavanlaiseksi:  
 
Muokkaa kyseinen kohta koodia seuraavanlaiseksi:  
  
<syntaxhighlight>
+
<syntaxhighlight lang="pascal">
 
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
 
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
 
{Hyödynnetään Tag ominaisuutta, se saa arvot 0 tai 1}
 
{Hyödynnetään Tag ominaisuutta, se saa arvot 0 tai 1}
Line 81: Line 84:
 
Loput on sinusta kiinni!
 
Loput on sinusta kiinni!
  
Jos haluat kirjoittaa konsoli- tai tekstipohjaisia Pascal ohjelmia (esimerkiksi jos seuraavana on perustiedot Pascal ohjelmoinnista kurssi tai täytyy kirjoittaa ohjelmia joita käytetään eräajona tai järjestelmäohjelmointia), voit silti käyttää Lazarus muokkaamaan , kääntämään ja ajamaan ohjelmia. Katso [[Console Mode Pascal]].
+
Jos haluat kirjoittaa konsoli(pääte)- tai tekstipohjaisia Pascal ohjelmia (esimerkiksi jos seuraavana on perustiedot Pascal ohjelmoinnista kurssi tai täytyy kirjoittaa ohjelmia joita käytetään eräajona tai järjestelmäohjelmointia), voit silti käyttää Lazarus muokkaamaan , kääntämään ja ajamaan ohjelmia. Katso [[Console Mode Pascal/fi|Komentoriviohjelmointi Pascalilla]].
  
  
Line 88: Line 91:
 
Kun käynnistää Lazarus ensimmäistä kertaa niin joukko erillisiä irti olevia tai "kelluvia" ikkunoita näkyy työpöydällä.
 
Kun käynnistää Lazarus ensimmäistä kertaa niin joukko erillisiä irti olevia tai "kelluvia" ikkunoita näkyy työpöydällä.
  
Ensimmäinen, oikealla yläreunassa pitkittäin on otsikoitu "project1 - Lazarus IDE vXXXXXX" (jonka nimi muuttuu vastaamaan nimiä parhaillaan auki olevasta projektista). Tämä on tärkein ikkunan ja se sisältää mm päävalikon ja komponenttipaletin.
+
Ensimmäinen, oikealla yläreunassa pitkittäin on otsikoitu "project1 - Lazarus IDE vXXXXXX" (jonka nimi muuttuu vastaamaan nimiä parhaillaan auki olevasta projektista). Tämä on tärkein ikkuna ja se sisältää mm päävalikon ja [[Component Palette/fi|komponenttipaletin]].
  
 
<center>[[Image:Lazarus-IDE.jpg]]</center>
 
<center>[[Image:Lazarus-IDE.jpg]]</center>
Line 104: Line 107:
  
 
Päävalikko sisältää seuraavat nimikkeet:
 
Päävalikko sisältää seuraavat nimikkeet:
Tiedosto, Muokkaa, Etsi, Näytä, Lähdekoodi, Projekti, Suorita, Paketti, Työkalut, Ikkunat ja Ohje.
+
 
 +
'''<u>T</u>iedosto &nbsp; <u>M</u>uokkaa &nbsp; <u>E</u>tsi &nbsp; <u>N</u>äytä &nbsp; <u>L</u>ähdekoodi &nbsp; <u>P</u>rojekti &nbsp; <u>S</u>uorita-valikko &nbsp; <u>P</u>aketti &nbsp; <u>T</u>yökalut &nbsp; <u>I</u>kkunat &nbsp; <u>O</u>hje'''
  
 
Kuten tavallista, vaihtoehdot voidaan valita joko asettamalla hiiren osoitin valikkokohdan ja klikkaamalla hiiren vasenta painiketta.
 
Kuten tavallista, vaihtoehdot voidaan valita joko asettamalla hiiren osoitin valikkokohdan ja klikkaamalla hiiren vasenta painiketta.
  
==== Tiedostovalikko ====
+
Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä [[Main menu/fi]].
<div class="floatright"> [[Image:FileMenu.jpg]] </div>
 
* '''Uusi käännösyksikkö''': Luo uuden käännösyksikön (unit)tiedoston  (Pascal koodi).
 
* '''Uusi lomake''': Luo uuden lomakkeen: siis molemmat visuaalinen lomakkeen ja siihen liittyvän käännösykskön.
 
* '''Uusi ...''': Tarjoaa pop-up-valikon, jolla on mahdollista luoda erilaisia uusia dokumenttityyppejä.
 
* '''Avaa''': Tarjoaa pop-up-valintaikkunan, jolla voidaan navigoida tiedostojärjestelmässä ja valita olemassa tiedosto joka avataan.
 
* '''Palauta''': Hylkää muokatut muutokset ja palauttaa tiedoston sen alkuperäiseen tilaan.
 
* '''Avaa esillä ollut''': Tarjoaa luettelon äskettäin muokattuja tiedostoja ja niistä on mahdollisuus valita yksi.
 
* '''Tallenna''': Tallentaa nykyisen tiedoston käyttäen alkuperäistä tiedostonimeä. Jos sillä ei ole nimeä, järjestelmä kysyy nimeä (kuten Tallenna nimellä).
 
* '''Tallenna nimellä''': Voidaan valita kansio ja tiedostonimi kun tallentaa käytettävän tiedoston.
 
* '''Tallenna kaikki''': Tallentaa kaikki lähdekoodieditorin tiedostot, ei vain yhtä.
 
* '''Vie HTML:nä''': Vie nykyisen tiedoston sisällön uuteen tiedostoon HTML-muodossa.
 
* '''Sulje välilehti''': Sulkee nykyisen tiedoston, varmistaen että tallennetaako kaikki editorin muutokset.
 
* '''Sulje kaikki''': Sulkee kaikki editorin tiedostot. Kysyy tallennetaanko jos jossakin niistä on tallentamatta muutoksia.
 
* '''Siivoa hakemisto''': Tarjoaa dialogin jossa on joukko muokattavissa olevia suodattimia tiedostojen poistamiseksi hakemistossa. Hyödyllisiä *.bak tiedostojen poistoon  ja entisten Delphi projektien jäänteiden poistoon.
 
* '''Tulosta''': Käyttää järjestelmän tulostinta tulostaessa valittua tiedostoa. Tämä valinta ei ehkä näy oletusarvoisesti, jos et käytä windowsia. Jos ei näy niin  sitten täytyy asentaa $Lazdir/components/printers/design/printers4lazide.pas ja kääntää lazarus kehitysympäristö uudelleen.
 
* '''Käynnistä Lazarus uudelleen''': Käynnistää Lazaruksen - hyödyllinen jos tiedostot ovat menneet toivottoman sekaiseksi!
 
* '''Lopeta''': Lopettaa Lazaruksen käytön , varmistaen että kaikki muokatut tiedostot tallennetaan.
 
<div style="clear:both;"></div>
 
 
 
==== Muokkaa-valikko ====
 
<div class="floatright"> [[Image:EditMenu.jpg]] </div>
 
* '''Kumoa''': Undo the last edit action, leaving the Editor in the state just before the last action.
 
* '''Redo''': Re-instates the last action that was reversed by Undo.
 
* '''Cut''': Remove the selected text or other item and place it on the Clipboard.
 
* '''Copy''': Make a copy of the selected text, leaving the original in place, and placing the copy on the Clipboard.
 
* '''Paste''': Places the contents of the Clipboard at the cursor position. If text has been selected at the cursor position, the contents of the Clipboard will replace the selected text.
 
* '''Select''': Allows selection of blocks of text.  Options include select all, select to brace, select paragraph or line etc.
 
* '''Indent Selection''': Move the selected text to the right by the amount specified in Environment -> Editor options -> General -> Block indent.  This feature is useful for formatting your Pascal source code to show the underlying Block structure.
 
* '''Unindent selection''': Removes one level of indenting, moving the text to the left by the amount specified in Block indent.
 
* '''Uppercase Selection''': Convert selected text to uppercase.
 
* '''Lowercase Selection''': Convert selected text to lowercase.
 
* '''Swap Case in Selection''': Convert selected text to lowercase or uppercase.
 
* '''Sort selection''': Sort lines (or words or paragraphs) alphabetically;  options for ascending or descending order, case sensitive or insensitive.  In the middle of program source code, of course, it makes no sense, but if you have a list you need to have sorted this will do the trick.
 
* '''Tabs to Spaces in Selection''': Converts any tabs in the selected text to the number of spaces specified by Environment -> Editor options -> General -> Tab widths.  The number of spaces is not a fixed quantity, but is the number needed to fill the remaining width of the tab.
 
* '''Break Lines in Selection''': If any lines in the selected text are longer than 80 characters or the number specified in Environment -> Editor options -> Display -> Right Margin, then the line is broken at a word boundary and continued on the next line.
 
* '''Insert from Character Map''': Allows insertion of non-keyboard symbols such as accented characters, picked from a pop-up character map.
 
 
 
<div style="clear:both;"></div>
 
 
 
==== The Search Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:SearchMenu.jpg]] </div>
 
* '''Find''': Similar to the facility in almost all graphic text editors:  a pop-up dialog box appears allowing entry of a search text string, with options such as case sensitivity, whole words, origin, scope and direction of search.
 
* '''Find Next, Find Previous''': Search again for the previously entered text string, in the specified direction.
 
* '''Find in Files''': Search for text string in files:  pop-up dialog with options all open files, all files in Project, or all directories;  masks available for selecting file types.
 
* '''Replace''': Similar to '''Find''';  shows pop-up dialog with place to enter search text string and replacement text, and options for case sensitivity, direction etc.
 
* '''Incremental Find''': Search for the string while you are entering the search string. Example: after you choose "Incremental Find" if you press "l" the first "l" will be highlighted. If then you press "a", the editor will find the next "la" and so on.
 
* '''Goto Line''': Move editing cursor to specified line in file.
 
* '''Jump Back''': Jump to previous position. Everytime jumping to an error or find declaration the IDE saves the current source position. With this function you can jump back in the history.
 
* '''Jump Forward''': Jump to next position. Undoes a Jump back.
 
* '''Add Jump Point to History''': Add the current source position to the jump hsitory.
 
* '''Jump to Next Error''', '''Jump to Previous Error''': Jump to the positions in the source file of the next or previous reported error.
 
* '''Set a Free Bookmark''': mark the current line where the cursor is located with the next available (free) numbered bookmark, and add this to the list of bookmarks. Note that a pop-up menu (obtained by right-clicking with the mouse on the appropriate line of the source file) gives a larger range of Bookmark options, allowing the number of a bookmark to be specified, or allowing the user to jump to a numbered bookmark, not just the next or previous ones.
 
* '''Jump to Next Bookmark''', '''Jump to Previous Bookmark''': Jump to next or previous bookmark in the numerical sequence.
 
* '''Find Other End of Code Block''': If positioned on a '''begin''', finds the corresponding '''end''' or vice versa.
 
* '''Find Code Block Start''': Moves to the '''begin''' of the procedure or function in which the cursor is placed.
 
* '''Find Declaration at Cursor''': Finds the place at which the selected identifier is declared.  This may be in the same file or another file already open in the Editor;  if the file is not open, it will be opened (so if a procedure or function is declared, for example, in <u>classesh.inc </u>, this will be opened in the Editor). ([[Lazarus_IDE_Tools#Find_Declaration|More]])
 
* '''Open Filename at Cursor''': Opens the file whose name is selected at the cursor.  Useful for looking at <u>Include </u> files or the files containing other <u>Units </u> used in the project.
 
* '''Goto Include Directive''': If the cursor is positioned in a file which is <u>Included</u> in another file, goes to the place in the other file that called the <u>Include</u> file.
 
'''<div style="clear:both;"></div>
 
* '''Find Identifier References''': Produces a list of all the lines in the current file, or the current project or all attached files, in which an identifier is mentioned.
 
* '''Procedure List''': Produces a list of all Procedures and Functions in the current file, with the line numbers where they are defined.
 
 
 
==== The View Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:ViewMenu.jpg]] </div>
 
Controls the display of various windows and panels on the screen.
 
* '''Object Inspector''': The window that usually occupies the left side of the Desktop, and displays the features of the Form which is on the desktop.  Clicking with the mouse on any component of the form will cause the details of that component to be displayed in the Object Inspector.  There is a panel at the top which shows the tree-structure of the current project, and the components of the form may optionally be selected in this panel:  this will also cause the corresponding details to be displayed in the Object Inspector.  The main lower panel has two tabs which allow selection of either '''Properties''' or '''Events''' to be displayed.  Selection of '''Properties''' causes features such as name, color, caption, font, size etc to be displayed:  there are two columns, the left showing the property, and the right showing the value associated with that property. Selection of '''Events''' displays two columns:  the left lists the possible events such as MouseClick or KeyDown associated with that component, and the right shows the action that results from that event.  If there is no action defined, then clicking in the appropriate box or on the <div class="box">...</div> button causes the Source Editor to be displayed, with the cursor already positioned in a dummy Procedure declaration, waiting for event-defining code to be typed in.
 
* '''Source Editor''': The main window in which source code is edited.  Its behaviour is very like that of most other graphical text editors, so that the mouse can move the cursor over the displayed text, and clicking with the left mouse button while dragging the mouse will select and highlight text.  Right clicking with the mouse displays a pop-up menu, it includes the usual Edit Cut, Copy or Paste functions, ''Find Declaration'' and ''Open File at Cursor''.  The top of the Source Editor window has a number of tabs, corresponding to the files that are open for the current project;  clicking on any tab makes that file visible, and you can move easily from file to file, copying and pasting between files and performing most of the normal editing functions.  The Source Editor performs color syntax highlighting on the code, with different colors for punctuation marks, comments, string constants etc.  It will also maintain the level of indentation from line to line as you type in code, until you change the indentation.  The function and appearance of the Source Editor are very configurable from the Main Menu by selecting Environment -> Editor options and then selecting one of several tabs in the pop-up dialog box.
 
* '''Code Explorer''': A window usually placed on the right of the Desktop which displays, in tree form, the structure of the code in the current unit or program.  It usually opens with just the Unit name and branches for Interface and Implementation sections, but clicking on the <div class="box">+</div> box to the left of any branch will open up its sub-branches or twigs, in more and more detail until individual constants, types and variables are displayed as well as procedure and function declarations.  If you change the file displayed in the main Source Editor window, you need to click on the Refresh button of the Code Explorer to display the structure of the new file.
 
* '''Units...''': Opens a pop-up dialog window with a list of the unit files in the current project.Clicking with the mouse on a filename selects that file; click on Open to display that file in the Source Editor.  Checking the Multi box allows several files to be selected simultaneously, and they will all be opened in the Source Editor (but only one at a time will be displayed).  This Menu Option is rather like the Project -> Project Inspector option, but only displays the list of Unit files and allows them to be opened.
 
* '''Forms...''': Opens a pop-up dialog window with a list of the Forms in the current project, and allows the selection of one or more of them for display.
 
* '''View Unit Dependencies''': Opens a pop-up dialog window that shows, in a tree-like manner, the structure of dependencies of the currently open unit file. Most of the files listed as dependencies will have their own <div class="box">+</div> boxes, which allow the dependencies of the individual files to be explored, often in a highly recursive manner.
 
* '''Toggle form / unit view  F12''': Toggles whether the Source Editor or the current Form is placed on the top layer of the Desktop, and given focus.  If the Source Editor has focus, then you can edit the source code;  if the Form is given focus, you can manipulate the components on the desktop and edit the appearance of the Form.  The easiest way to toggle the display between Editor and Form is to use the {{keypress|F12}} key on the keyboard, but the same effect is achieved by selecting this option on the Main Menu.
 
* '''Messages''': A window that displays compiler messages, showing the progress of a successful compilation or listing the errors found.
 
* '''Search Results''': A window that displays the results of find in files.
 
* '''Debug windows''': Opens a pop-up menu with several options for operating and configuring the Debugger.  See below where the [[#The_Debugger|debugger]] is described.
 
<div style="clear:both;"></div>
 
 
 
==== The Source Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:SourceMenu.jpg]] </div>
 
* '''Comment Selection''': Comment out the currently selected text.
 
* '''Uncomment Selection''': Uncomment the currently selected text.
 
* '''Toggle Comment in Selection''': Comment out or uncomment the currently selected text.
 
* '''Enclose Selection...''': Enclose the currently selected text with a statement such as Try...Finally.
 
* '''Enclose in $IFDEF...''': Enclose the currently selected text with an IFDEF (conditional defines) statement.
 
* '''Complete Code''':
 
* '''Add Unit to Uses Section''': Add one or more Units to the uses section in the current file.
 
* '''Refactoring''': Open the Refactoring sub-menu.
 
* '''Quick Syntax Check''': Run a quick syntax check.
 
* '''Guess Enclosed Block''': Let the editor end the enclosed block, such as a missing "End" in an "If" statement.
 
* '''Guess Misplaced IFDEF/ENDIF''': Let the editor correct a misplaced conditional defines statement.
 
* '''Insert CVS Keyword...''': Insert a CVS keyword, such as "Author" or "Date".
 
* '''Insert General''': Insert a general value, such as a "GPL Statement".
 
* '''Insert Full Filename...''': Insert the filename.
 
* '''Insert ToDo''': Insert a ToDo comment.
 
* '''Unit Information...''': Display information about the current unit.
 
* '''Unit Dependencies...''': Display the dependencies for the current unit.
 
* '''JEDI Code Format''': View the JEDI Code Format options for the project.
 
 
 
==== The Project Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:ProjectMenu.jpg]] </div>
 
* '''New Project''': Create a new project.  A pop-up dialog window appears offering a choice of types of project to create.
 
* '''New Project from File''': A Navigation dialog window appears, alowing selection of a file from which to create a new project.
 
* '''Open Project''' Open a project which has already been created and saved.  A navigation dialog appears with a list of Lazarus Project Information (.lpi) files from which a project may be chosen.
 
* '''Open Recent Project''': Displays a pop-up list of recent projects on which you have been working, and allows selection of one of these.
 
* '''Close Project''' Close the current project.
 
* '''Save Project''': Similar to File -> Save:  all the files of the current project are saved;  if they have not previously been saved, there is a prompt for filename(s)-  similar to Save Project As...
 
* '''Save Project As...''': Prompts for filename to save project.  A default filename of Project1.lpi is offered, but you should choose your own filename.  Lazarus will not permit you to use the same name for the Project file and the Unit File (see [[Lazarus Tutorial#The_Lazarus_files| below]]).
 
* '''Publish Project''': Creates a copy of the whole project. If you want to send someone just the sources and compiler settings of your code, this function is your friend. A normal project directory contains a lot of information. Most of it is not needed to be published: the .lpi file contains session information (like caret position and bookmarks of closed units) and the project directory contains a lot of .ppu, .o files and the executable. To create a lpi file with only the base information and only the sources, along with all sub directories use "Publish Project". In the dialog you can setup the exclude and include filter, and with the command after you can compress the output into one archive. See [[Lazarus IDE Tools]]
 
* '''Project Inspector''': Opens a pop-up dialog with a tree-like display of the files in the current project.  Allows you to add, remove or open selected files, or change options of the project.
 
* '''Project Options...''': Opens a pop-up dialog window with tabs for setting options for Application (Title, Output Target file name), Forms (allowing you to select among the available forms, make them Auto-create at start of application) and Info (specifying whether editor information should be saved for closed files, or only for project files).
 
* '''Compiler options ...''': (Recently moved here from the Run Menu). Opens a multi-page tabbed window which allows configuration of the compiler.  Tabs include '''Paths''' which allows definition of search paths for units, include files, libraries etc, as well as allowing choice of widget type for the forms (gtk, gnome, win32); '''Parsing''' which allows choice of rules for parsing source programs, '''Code''' which allows choice of optimisation for faster or smaller programs, choice of target processor, types of checks, heap size etc; '''Linking''' allowing choice of whether or how to use debugging, static or dynamic libraries, and whether to pass options through to the linker; '''Messages''' to define what type of messages should be generated during error conditions; '''Other''' which allows decision to use default configuration file (fpc.cfg) or some other file; '''Inherited''' which shows a tree structure diagram to indicate how options have been inherited from units already incorporated; '''Compilation''' which allows definition of commands to be executed before or after the compiler is launched and can allow use of Make files.
 
* '''Add Editor File to Project''': Add the file currently being edited to the Project
 
* '''Remove from Project''': Gives a pop-up menu of files available for removal from project.
 
* '''Units...''': View a list of all the units in the project.
 
* '''Forms...''': View a list of all the forms in the project.
 
* '''View Project Source''': No matter which file you are editing, takes you back to the main program file (.lpr)or the main .pas file if there is no .lpr.
 
 
 
==== The Run Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:RunMenu.jpg]] </div>
 
* '''Compile''': Compiles all the files in the project.
 
* '''Build''': Builds all files in the project.
 
* '''Quick Compile''': Compiles the files in the project that have changed.
 
* '''Clean up Build Files''': Cleans up the build files in the project.
 
* '''Abort build''': Stop the build process once it is running - either you have remembered that you did something silly and want to stop the build, or the system seems to be taking far too long and something is obviously wrong.
 
* '''Run''': This is the usual way to launch the compiler and, if compilation is successful, to start execution of the application.  What actually happens is that Lazarus saves a copy of your files, then starts the compiler and linker, then begins execution of the final linked binary program.
 
* '''Pause''': Suspend execution of the currently running program.  This may allow you to inspect any output that has been generated; execution may be resumed by selecting '''Run''' again.
 
* '''Show Execution Point''': Shows the current execution point.
 
* '''Step Into''': Used in conjunction with the debugger, causes execution of the program one step at a time up to a bookmarked point in the source.
 
* '''Step Over''': Causes stepwise execution up to the statement marked, then skips the marked statement, and continues execution at normal speed. Useful in trying to isolate a statement that introduces a logical error.
 
* '''Step Out''': Step out of the current code block.
 
 
 
* '''Run to cursor''': Causes execution at normal speed (ie NOT one statement at a time) until either the statement is reached where the cursor is located or the current procedure is exited; then stops. Does not stop, if location is reached during recursion.  Resume execution at normal speed by selecting '''Run'''.
 
* '''Stop''': Cease execution of the running program.  Cannot be resumed by selecting '''Run''';  this will start the program again from the beginning (re-compiling if necessary).
 
* '''Run Parameters''': Opens a multi-page pop-up window which allows command-line options and parameters to be passed to the program to be executed;  allows selection of display to run program (eg a remote X terminal may be used in Linux);  some system Environment variables may be overridden.
 
: One very important use of this sub-menu is to activate a terminal window in which conventional Pascal console input/output is displayed.  If you are developing a console-mode Pascal program (ie one that doesn't use the Graphical User Interface with its forms, buttons and boxes) then you should check the box for "Use launching application". The first time you do this and try the Compile/Run sequence, you will probably get a rude message to say
 
"xterm: Can't execvp /usr/share/lazarus//tools/runwait.sh: Permission denied". 
 
: If this happens, you need to change the permissions on the appropriate file (for example using chmod +x ''filename'', or using the Windows utility for changing permissions); you might have to do this as root. After this, each time you launch you program, a console box will appear and all your text i/o (readln, writeln etc) will appear in it.
 
: After your program has finished execution, a message "Press enter" appears on the screen.  Thus any output your program generated will remain on the screen until you have had a chance to read it;  after you press 'enter' the console window closes.
 
: '''Note:''' as for the current version, there is no prepared console command for Windows users. Until the Lazarus team adressess that, the following line should work (on WinXP -- someone please update for other Windows versions).
 
C:\Windows\system32\cmd.exe /C ${TargetCmdLine}
 
: See the separate tutorial on [[Console Mode Pascal]] programming.
 
* '''Reset debugger''': Restores the debugger to its original state, so that breakpoints and values of variables etc are forgotten.
 
 
 
* '''Build file''': Compile (build) just the file that is currently open in the Editor.
 
* '''Run file''': Compile, link and execute just the currently open file.
 
* '''Configure Build + Run File''': Opens a multi-page tabbed window with options to allow for build of just this file when '''Build Project''' is selected, allows selection of the working directory, the use of various Macros, etc.  Then Builds and Runs the file.
 
:These last three options enable you to open (and maintain) a test project. Use File -> Open to open an .lpr file, pressing cancel on the next dialog to open this file as "normal source" file.
 
 
 
* '''Inspect...''': Inspect a value when the program is paused.
 
* '''Evaluate/Modify...''': Evaluate or modify an expression or value when the program is paused.
 
* '''Add Watch...''': Add a variable to the watch list.
 
* '''Add Breakpoint...''': Add a breakpoint, which will will pause execution of the program at that line of code.
 
 
 
<div style="clear:both;"></div>
 
 
 
==== The Package Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:PackageMenu.jpg]] </div>
 
* '''New Package...''': Create a new package.
 
* '''Open Loaded Package...''': Open one of the files in the selected package.
 
* '''Open Package File (.lpk)...''': Displays a list of installed packages, with an invitation to open one or more of them, or to select various general or compiler options.
 
* '''Open Package of Current Unit''': Open the package for the unit currently in the editor.
 
* '''Open Recent Package''': Open a package that was opened recently.
 
* '''Add Active File to Package...''': Place the file (currently in the editor) into a package.
 
* '''New Component''': Create a new component.
 
* '''Package Graph''': Displays a showing the relationships of the packages currently being used (if you aren't using any other packages, the Lazarus package and the FCL and LCL will be displayed).
 
* '''Install/Uninstall Packages...''': Install or uninstall one or more packages.
 
 
 
==== The Tools Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:ToolsMenu.jpg]] </div>
 
* '''Options...''': View and changed the options and settings in the Lazarus IDE.
 
* '''Re-scan FPC Source directory''' Looks through the directory again. Lazarus uses the fpc sources to generate correct event handlers and while looking for declarations. If somebody changes the directory in the environment options, then this directory is rescanned, to make sure Lazarus uses the version stored in that location. But if this directory has changed without Lazarus noticing, then you may get some errors when designing forms or doing "Find declaration". If you get such an error, you can do two things:
 
*# Check the FPC source directory setting in the environment option.
 
*# Re-scan FPC source directory.
 
* '''Code Templates...''': View the code templates that are available.
 
* '''CodeTools Defines Editor...''': Edit the code templates.
 
* '''Project templates options...''': Set the options for the project templates.
 
* '''Configure external tools''': Allows the user to add various external tools (usually macros) to the toolkit
 
* '''Example Projects...''': View the example projects that are available.
 
* '''Diff''': Allows comparison between two files (or, usually, two versions of the same file) to find differences.  Options to ignore white space at beginning or end of lines or differences in line termination:  CR+LF versus LF).  Useful for checking if there have been changes since last CVS update etc.
 
* '''[[leakview|Leak View]]''': View the [[heaptrc|heap trace]] output.
 
* '''Check LFM File in Editor''': Allows inspection of the LFM file which contains the settings that describe the current form
 
* '''Convert Delphi Unit to Lazarus Unit''': Helps in porting Delphi applications to Lazarus;  makes the necessary changes to the source file. See [[Lazarus For Delphi Users]] and [[Code Conversion Guide]].
 
* '''Convert Delphi Project to Lazarus Project''': For porting from Delphi to Lazarus: converts a Delphi project to Lazarus.
 
* '''Convert Delphi Package to Lazarus Package''': For porting from Delphi to Lazarus: converts a Delphi package to Lazarus.
 
* '''Convert DFM file to LFM''': For porting from Delphi to Lazarus:  converts the Form Description files from Delphi to Lazarus.
 
* '''Convert Encoding of Projects/Packages...''':
 
* '''Build Lazarus with Profile: Normal IDE''': Launches a re-build of Lazarus from the most recently downloaded or updated SVN files.  Hit the button and sit back to watch it happen! (track the process on your '''Messages''' window).
 
* '''Configure "Build Lazarus"''': Allows the user to determine which parts of Lazarus should be re-built, and how.  For example, you could select to have just the LCL re-built, or to have everything except the examples built;  you can select which LCL interface to use (ie which set of widgets), and you can select the target operating system and specify a different target directory.
 
<div style="clear:both;"></div>
 
  
==== The Windows Menu ====
 
<div class="floatright"> [[Image:WindowMenu.jpg]] </div>
 
Contains a list of the currently opened files and the available windows such as '''Source Editor''', '''Object Inspector''' and '''Project Inspector'''.  Clicking on the name of one of the windows brings it to the foreground and gives it focus.
 
<div style="clear:both;"></div>
 
  
==== The Help Menu ====
+
== Pikapainikkeet ==
<div class="floatright"> [[Image:HelpMenu.jpg]] </div>
 
At present this has three selections:
 
* '''Online Help''' which at present opens a browser window that contains a picture of the running cheetah and a few links to the Lazarus, Free Pascal  and Wiki websites
 
* '''Reporting a bug''' opens the [[How_do_I_create_a_bug_report|wiki page]], which describe the bug reporting procedure
 
* '''Configure Help''' which opens a pop-up menu with options to select viewers and databases from which to read Help information.  This option allows the user to specify either the on-line documents section of the Lazarus-CCR website, some other website containing the documents, or a local store for the documentation (this would eventually become the default, when the Help system is fully developed).
 
At present by default, if you place your Editor cursor over any keyword from the Free Pascal Components Library FCL, the RunTime Library RTL or the Lazarus Components Library LCL, and then press {{keypress|F1}} you will be taken by your default browser to the appropriate definition on the website. Be aware that your browser may be located on another desktop on your machine (eg in Linux), and you may not see the information immediately; of course if you are not connected to the internet you cannot get this information.
 
  
There are alternative help options which gives the end-user off-line help. For example, if you have a copy of Kylix, you can reuse the help files supplied with it, inside Lazarus IDE. See the [[Adding Kylix Help]] page for details.
+
Pieni työkalurivi pääikkunan vasemmalla puolen, päävalikon  alapuolelle jonka vasemmalla puolen on komponenttipaletti. Se sisältää joukon painikkeita, jotka ovat samoja kuin usein käytetyt päävalikon valinnat: Uusi käännösyksikkö, Avaa (jossa on alas-nuolta painamalla saadaan näyttämään avattavan listan viimeksi käytetyistä tiedostoista), Tallenna, Tallenna kaikki, Uusi lomake, Vaihda lomake / käännösyksikkö (eli näyttää joko lomakkeen tai käännösyksikön lähdekoodia), Näytä käännösyksiköt, Näytä lomakkeet, Suorita (eli kokoa ja suorita), Pysäytä, Askella sisään, Askella yli (kaksi viimeistä ovat virheenjäjityksen toimintoja).  
  
* '''About Lazarus''' Displays a pop-up box with some information about Lazarus.
 
  
Eventually there will be a full on-line Help service, with information about Pascal syntax, the use of the IDE, how to use, modify or create Components, and hints on how to perform certain tasks.  This part of the Documentation section (the thing you are currently reading) represents the beginning of the process. '''We need contributions from anyone who feels able to provide them: the WiKi is very easy to edit.'''
+
== Komponenttipaletti ==
 +
{{:Component Palette/fi}}
  
== The Button bar ==
 
A small toolbar area on the left of the main editor window, just below the Main Menu and to the left of the Component Palette, contains a set of buttons which replicate frequently-used Main Menu selections:
 
: '''New unit''',  '''Open''' (with a down-arrow to display a drop-down list of recently used files), '''Save''', '''Save all''', '''New Form''', '''Toggle Form/Unit''' (ie show either form or source code of Unit), '''View Units''', '''View Forms''', '''Run''' (ie compile and Run), '''Pause''', '''Step Into''', '''Step over''' (the last two are Debugger functions).
 
  
== The Component Palette ==
+
== Kuinka käyttää komponentteja==
A Tabbed toolbar which displays a large number of icons representing commonly used components for building Forms.
 
  
Each tab causes the display of a different set of icons, representing a functional group of components.  The left-most icon in each tabbed group is an obliquely leftward-facing arrow, called the Selection Tool.
+
[[Unit/fi|Käännösyksiköt]] '''StdCtrls''', '''ComCtrls''' ja '''ExtCtrls''' sisältävät määritelmät ja kuvaukset moniin yleisimmin käytettyihin komponenteihin, lomakkeen rakentamiseen ja muihin objekteihin Lazarus sovelluksissa.
  
If you allow the mouse cursor to hover over any of the icons on the Component Palette, without clicking on the icon, the title of that component will pop-up. Note that each title begins with a 'T' - this signifies 'Type' or more accurately 'Class' of the component.  When you select a component for inclusion in a form, the [[Class]] is added to the ''' [[Type|type]] '''  section of the  ''' [[Interface|interface]] ''' part of the [[Unit]] (usually as part of the overall TForm1), and an  ''' instance '''  of that class is added to the  ''' [[Var|var]] '''  section (usually as the variable Form1). Any  ''' Methods '''  that you design to be used by the Form or its Components (ie [[Procedure]]s or [[Function]]s) will be placed in the  ''' [[Implementation|implementation]] '''  part of the Unit.
+
Sovelluskehittäjän usein lopullisena tavoitteena on että halutaan käyttää komponentteja kuten TButton, [[TMemo/fi|TMemo]], [[TScrollBar/fi|TScrollBar]] jne, näiden vastaava kantaisät ovat luokat TCustomButton, TCustomMemo tai TCustomScrollBar. Usein ominaisuuksia ja metodeiden merkitystä on määritelty (ja selitetty) täydellisemmin TCustomXXX luokassa ja ne periytyvät näihin lopullisiin tavoite komponentteihin.
  
==== How To Use the Palette ====
+
Jos pudotat komponentin lomakkeelle niin silloin ei tarvita lisätä koodia luomaan sitä. Komponentti automaattisesti luodaan lomakkeen yhteydessä ja tuhotaan kun lomake on tuhottu. Jos kuitenkin luodaan komponentti (omatoimisesti) koodilla niin ei saa unohtaa sen vapauttamista, kun sitä ei enää tarvita.
  
To use the Palette, there must be an open form on view in the editor (if there isn't one, select File -> New Form). Click on the icon in the appropriate tab of the Palette for the component you want to use, then click on the Form, near where you want the component to appear. When the desired component appears, you can select it by clicking with the mouse. Once selected on the form, the object is also selected in the Object Inspector window, where you can edit its properties and events.
+
==== Tapoja asettaa ominaisuuksia ====
  
Adjustments to the visual appearance of an object can be made either by altering the picture itself on the Form using the mouse, or by changing the relevant Property in the Object Editor for that component.
+
Jos asetetaan komponentti lomakkeelle ja katsotaan komponenttimuokkaimella niin voidaan tarkkailla kun ominaisuudet muuttuvat, kun siirrät komponettia ympäriinsä.
  
If you install additional components, either those you have written yourself, or some coming as a package from some other source, then extra tabs with the relevant icons will appear in your Component Palette. These new components can be selected and used on your forms in the same way as those supplied by default.
+
Jos esimerkiksi asetetaan painike (TButton) lomakkeelle, valitaan se klikkaamalla sitä niin sen hiirellä siirtämistä ympäri lomaketta hiirellä, voidaan katsella Top ja Left arvojen muutosta vastaamaan uutta asentoon komponenttimuokkaimella. Jos käytetään objektin uudelleen mitoitusta säätämään sen kokoa niin voidaan katsella Height (korkeus) ja Width (leveys) ominaisuuksien muuttumista myös.
  
In the following list of the Components, you will find links to files that contain descriptions of the Units in which they are found.  If you want to find out about the properties of a particular component, it is often worth looking at the Inheritance of that component and then inspecting the properties of the base type from which it is derived. For example, to understand TMaskEdit it is also useful to examine TCustomMaskEdit.
+
Toisaalta, käyttämällä komponenttimuokkainta voidaan valita arvon liittyvä ominaisuus, kuten height (korkeus), ja kirjoittaa siihen uusi arvo niin voidaan katsella lomakkeella kohteen koon muutosta vastaamaan uutta arvoa.
  
==== [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/index-4.html Standard] ====
+
Voidaan myös nimenomaisesti muuttaa komponentin ominaisuuksia koodin kirjoittamalla (asianmukaisessa implementation lohkossa lähdekoodieditorissa), esimerkiksi
(See [[Standard tab]] for components description)
 
<center>[[Image:Component_Palette_Standart.png]]</center>
 
:''Frequently used components:'' [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/menus/tmainmenu.html TMainMenu], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/menus/tpopupmenu.html TPopupMenu], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tbutton.html TButton], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tlabel.html TLabel], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tedit.html TEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tmemo.html TMemo], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/ttogglebox.html TToggleBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tcheckbox.html TCheckBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tradiobutton.html TRadioButton], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tlistbox.html TListBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tcombobox.html TComboBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tscrollbar.html TScrollBar], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tgroupbox.html TGroupBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tradiogroup.html TRadioGroup], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tcheckgroup.html TCheckGroup], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tpanel.html TPanel], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/actnlist/tactionlist.html TActionList]
 
  
==== [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/index-4.html Additional] ====
 
(See [[Additional tab]] for components description)
 
<center>[[Image:Component_Palette_Additional.png]]</center>
 
:''More, often-used components:'' [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/buttons/tbitbtn.html TBitBtn], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/buttons/tspeedbutton.html TSpeedButton], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/stdctrls/tstatictext.html TStaticText], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/timage.html TImage], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tshape.html TShape], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tbevel.html TBevel], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tpaintbox.html TPaintBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tnotebook.html TNotebook], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tlabelededit.html TLabeledEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tsplitter.html TSplitter], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/ttrayicon.html TTrayIcon], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/maskedit/tmaskedit.html TMaskEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/checklst/tchecklistbox.html TCheckListBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/forms/tscrollbox.html TScrollBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/forms/tapplicationproperties.html TApplicationProperties], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/grids/tstringgrid.html TStringGrid], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/grids/tdrawgrid.html TDrawGrid], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/pairsplitter/tpairsplitter.html TPairSplitter], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/colorbox/tcolorbox.html TColorBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/colorbox/tcolorlistbox.html TColorListBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/chart/index.html TChart]
 
  
==== [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/index-4.html Common Controls] ====
+
<syntaxhighlight lang="pascal">Form1.Button1.Height := 48;</syntaxhighlight>
(See [[Common Controls tab]] for components description)
 
<center>[[Image:Component_Palette_Common_Controls.png]]</center>
 
:[http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/ttrackbar.html TTrackBar], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/tprogressbar.html TProgressBar], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/ttreeview.html TTreeView], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/tlistview.html TListView], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/tstatusbar.html TStatusBar], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/ttoolbar.html TToolBar], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/tupdown.html TUpDown], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/tpagecontrol.html TPageControl], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/ttabcontrol.html TTabControl], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/theadercontrol.html THeaderControl], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/controls/timagelist.html TImageList], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/popupnotifier/index.html TPopupNotifier]
 
  
==== [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/index-4.html Dialogs] ====
+
Yhteenvetona, on yleisesti kolme erilaista tapaa määrittää jokaisen komponentin ominaisuuksia:
(See [[Dialogs tab]] for components description)
 
<center>[[Image:Component_Palette_Dialogs.png]]</center>
 
:[http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/topendialog.html TOpenDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tsavedialog.html TSaveDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tselectdirectorydialog.html TSelectDirectoryDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tcolordialog.html TColorDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tfontdialog.html TFontDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tfinddialog.html TFindDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/treplacedialog.html TReplaceDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extdlgs/topenpicturedialog.html TOpenPictureDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extdlgs/tsavepicturedialog.html TSavePictureDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extdlgs/tcalendardialog.html TCalendarDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extdlgs/tcalculatordialog.html TCalculatorDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tcustomprintersetupdialog.html TPrinterSetupDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tcustomprintdialog.html TPrintDialog], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dialogs/tcustomprintersetupdialog.html TPageSetupDialog]
 
 
 
Several useful  '''[http://lazarus-ccr.sourceforge.net/index.php?wiki=DialogExamples Dialog]'''  procedures or functions don't appear on the Palette, but are easily used as direct calls from your source program.
 
 
 
For several good examples of the use of Components see the $LazarusPath/lazarus/examples subdirectory of your source installation.  Many of the programs show how to use dialogs and other components directly without using the IDE and component palette or having a separate form definition file:  all the components are fully and explicitly defined in the main Pascal program.  Other example programs make full use of the IDE.
 
 
 
Remember to open these examples as projects, with the .lpi file. Opening the .pas source code file and hitting RUN will just  append this source file to whatever project you opened last.
 
 
 
Some examples don't work straight away: you may need to play about with paths and permissions of files or directories.  If you want to compile any of the examples, make sure that you have read/write/execute permissions for the files and directories, or copy the files to a directory where you do have the appropriate permissions.
 
 
 
Try running the 'testall' program to see a menu of the available components together with small example test forms for most of them;  then inspect the code to find out how they work!
 
 
 
==== [[Misc tab|Misc]] ====
 
<center>[[Image:Component_Palette_Misc.png]]</center>
 
:[http://lazarus-ccr.sourceforge.net/index.php?wiki=DialogsTxt TColorButton], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/spin/tspinedit.html TSpinEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/spin/tfloatspinedit.html TFloatSpinEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/arrow/tarrow.html TArrow], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/calendar/tcalendar.html TCalendar], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/editbtn/teditbutton.html TEditButton], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/editbtn/tfilenameedit.html TFileNameEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/editbtn/tdirectoryedit.html TDirectoryEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/editbtn/tdateedit.html TDateEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/editbtn/tcalcedit.html TCalcEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/filectrl/tfilelistbox.html TFileListBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/xmlpropstorage/txmlpropstorage.html TXMLPropStorage], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/inipropstorage/tinipropstorage.html TIniPropStorage], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/chart/tbarchart.html TBarChart], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/buttonpanel/tbuttonpanel.html TButtonPanel], TIDEDialogLayoutStorage
 
 
 
==== [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/index-4.html Data Controls] ====
 
<center>[[Image:Component_Palette_DataControls.png]]</center>
 
: ''Data-aware components, which largely replicate the Standard and Additional groups but are applicable to Databases:'' [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbnavigator.html TDBNavigator], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbtext.html TDBText], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbedit.html TDBEdit], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbmemo.html TDBMemo], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbimage.html TDBImage], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdblistbox.html TDBListBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbcombobox.html TDBComboBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbcheckbox.html TDBCheckBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbradiogroup.html TDBRadioGroup], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbcalendar.html TDBCalendar], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbctrls/tdbgroupbox.html TDBGroupBox], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/dbgrids/tdbgrid.html TDBGrid]
 
 
 
==== [[Data Access]] ====
 
<center>[[Image:Component_Palette_DataAccess.png]]</center>
 
: TDatasource, TMemDataset, TSdfDataSet, TFixedFormatDataSet, [[Lazarus Tdbf Tutorial|TDbf]]
 
 
 
==== [[System]] ====
 
<center>[[Image:Component_Palette_System.png]]</center>
 
:[http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/ttimer.html TTimer], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/extctrls/tidletimer.html TIdleTimer], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/lresources/tlazcomponentqueue.html TLazComponentQueue], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/lazhelphtml/thtmlhelpdatabase.html THtmlHelpDatabase], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/lazhelphtml/thtmlbrowserhelpviewer.html THtmlBrowserHelpViewer], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/asyncprocess/tprocessutf8.html TProcessUTF8], [http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/asyncprocess/tasyncprocess.html TAsyncProcess], [[doc:fcl/process/tprocess.html|TProcess]], TSimpleIPCClient, TSimpleIPCServer, TXMLConfig,  [[doc:fcl/eventlog/teventlog.html|TEventLog]]
 
 
 
==== [[SynEdit]] ====
 
<center>[[Image:Component_Palette_SynEdit.png]]</center>
 
: ''[[SynEdit]] is an advanced multi-line edit control which is integrated into the Lazarus. It is the code editor of the Lazarus IDE and is available in the directory "lazarus/components/synedit". It supports syntax highlighting, code completion, code folding and includes exporters for HTML, tex and rtf.
 
: TSynEdit, TSynAutoComplete, TSynExporterHTML, TSynMacroRecorder, TSynMemo, TSynPasSyn, TSynFreePascalSyn, TSynCppSyn, TSynJavaSyn, TSynPerlSyn, TSynHTMLSyn, TSynXMLSyn, TSynLFMSyn, TSynUNIXShellScriptSyn, TSynCssSyn, TSynPHPSyn, TSynTeXSyn, TSynSQLSyn, TSynPythonSyn, TSynVBSyn, TSynAnySyn, TSynMultiSyn
 
 
 
== How to use Common Controls ==
 
The Units '''StdCtrls''', '''ComCtrls''' and '''ExtCtrls''' contain definitions and descriptions of many of the most commonly used controls for constructing Forms and other Objects in Lazarus Applications.
 
 
 
Many of the final target controls that the application developer wants to use, such as '''TButton''', '''TMemo''', '''TScrollBar''' etc, have a corresponding ancestor class such as '''TCustomButton''', '''TCustomMemo''' or '''TCustomScrollBar'''. Several of the properties and methods relevant to the final target control are defined (and explained) more fully in the '''TCustomXXX''' class, and are <b>inherited</b> by the final target control.
 
 
 
If you drop a component on the form editor you don't need to add code explicitly to create it. The component is automatically created by the IDE together with the form, and destroyed when the form is destroyed. However, if you create the component yourself by code don't forget to free it when it is no longer needed.
 
 
 
==== Ways to Set Properties ====
 
If you place a component on the Form Designer and look at the Object Inspector, you can observe the properties change as you move the component around.
 
 
 
For example, if you place a button (TButton) on the form, click on it to select it, then move it around the form with the mouse, you can watch the values of Top and Left change in the Object Inspector to reflect the new position. If you use the object's re-sizing bars to adjust its size, you can watch the Height and Width properties change as well.
 
 
 
On the other hand, by using the Object Inspector, you can select the value associated with a property such as height, and type in a new value; you can watch the size of the object on the form change to reflect the new value.
 
 
 
You can also explicitly change the properties of the object in code by typing (in the appropriate Implementation section of the Source editor), for example
 
 
 
<code>Form1.Button1.Height := 48;</code>
 
If you type this new value into the Source Editor and then look back at the Form Designer, you will see that the button on the Form has taken the new size. The new value will also be shown in the Object Inspector.
 
 
 
In summary, there are usually about three different ways to determine each property of an object:
 
  
 
<ul>
 
<ul>
   <li>by using the mouse on the form,</li>
+
   <li>hiiren avulla lomakkeella</li>
   <li>by setting the values in the Object Inspector,</li>
+
   <li>asettamalla arvot komponenttimuokkaimessa</li>
   <li>or explicitly by writing code in the editor.</li>
+
   <li>eksplisiittisesti kirjoittamalla koodia editorissa.</li>
 
</ul>
 
</ul>
  
==== Common Properties ====
+
==== Yleisiä ominaisuuksia ====
 
 
The components defined in these Units have several properties that are common to most of them, and other properties that are specific to the individual components. We shall describe the most common ones here. Unusual or control-specific properties will be described for the individual controls.
 
  
Additional Help can always be obtained by selecting a property or keyword, in either the Object Inspector or the Source Editor, and pressing {{keypress|F1}}. You will be taken by your Help browser to the appropriate page in the documentation.  
+
Komponenttien käännösyksiköissä on määritelty useita ominaisuuksia, jotka ovat yhteisiä useimmille niistä ja muita ominaisuuksia jotka ovat ominaisia ​​yksittäisille komponenteille. Yleisimpiä on kuvattu tässä. Epätavallisia tai okomponenttiriippuvaisia ominaisuuksia kuvataan tarkemmin komponettikohtaisissa ohjeissa.  
  
If the description of a property on that page is insufficient, you can navigate to the corresponding description in the ancestor classes, by selecting the links in the Inheritance listing or by selecting the ancestor Type in the declaration of the object.
+
Lisäohjeita saadaan valitsemalla ominaisuus tai avainsana, joko komponenttimuokkaimessa tai lähdekoodieditorissa ja painamalla {{keypress|F1}}. Tämä vie ohjeen oikealle sivulle dokumentaatiossa.
  
 +
Jos ominaisuuden kuvaus on sivulla riittämätön, voidaan siirtyä katsomaan mistä se on peritty.
  
  
 
<table>
 
<table>
   <caption><b>Some commonly listed properties</b></caption>
+
   <caption><b>Joitakin yleisesti olevia ominaisuuksia</b></caption>
   <tr><td><b>Property</b></td><td><b>Meaning</b></td></tr>
+
   <tr><td><b>Ominaisuus</b></td><td><b>Merkitys</b></td></tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Action</td>
 
     <td>Action</td>
     <td>The main action or event associated with the object. For example selecting an 'Exit' Button might cause the 'Close' action</td>
+
     <td>Tärkein toiminta tai tapahtuma joka liittyy komponenttiin. Esimerkiksi valitsemalla "Lopeta" -painike saattaa aiheuttaa Sulje-toiminnan.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Align</td>
 
     <td>Align</td>
     <td>Defines the way in which an object is to be lined up with the parent object. Possible values are alTop (placed at the top and using the full available width), alBottom, alLeft (placed at the left and using the full available height), alRight. alNone (place anywhere on parent control) or alClient (takes all available space next to controls aligned to top, bottom, left or right)</td>
+
     <td>Määrittää miten komponentti on sijoittunut vanhempaansa nähden. Mahdolliset arvot ovat alTop (sijoittuu yläosaan ja käyttää koko käytettävissä olevan leveyden), alBottom, alLeft (sijoittuu vasemmalle ja käyttäen koko käytettävissä olevan korkeuden), alRight. alNone (missä tahansa) tai alClient (käyttää kaiken käytettävissä olevan tilan) </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Anchor</td>
 
     <td>Anchor</td>
     <td>Used to keep a control a certain distance from the defined edges of a parent control, when the parent is resized. For example <b>[akBottom, akRight]</b> will keep the control a fixed distance from the bottom right corner.</td>
+
     <td>Käytetään pitämään komponentti tietyn etäisyyden päässä vanhemmasta komponentista, määritelty reunoista, kun vanhempi muuttaa kokoa. Esimerkiksi <b>[akBottom, akRight]</b> pitää komponentin kiinteän matkan päässä oikeaan alakulmaan.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>AutoSelect</td>
 
     <td>AutoSelect</td>
     <td>When True, an editing control will select all its text when it receives focus or when the Enter key is pressed.</td>
+
     <td>Kun sen arvo on True niin valitaan kaikki se teksti, joka on valittu kun {{keypress|Enter}}-näppäintä painetaan tai hyväksytään kyseinen kohta.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>AutoSelected</td>
 
     <td>AutoSelected</td>
     <td>True indicate that the edit or combobox control has just performed an AutoSelect operation so that subsequent mouse-clicks and keystrokes proceed normally without selecting the text.</td>
+
     <td>True osoittaa, että Edit tai ComboBox komponentti on juuri suorittanut AutoSelect toiminnan siten, että myöhemmät hiirellä ja näppäimistön syöttö jatkuu normaalisti valitsematta tekstiä.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>BorderSpacing</td>
 
     <td>BorderSpacing</td>
     <td>The space around the edge between an '''Anchored''' control and its parent.</td>
+
     <td>''Ankkuroidun'' komponentin ja sen vanhemman välisen ympäröivän reunan etäisyys.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Caption</td>
 
     <td>Caption</td>
     <td>The text that is displayed on or near the control; it should preferably give some clue as to the function of the control, or an instruction such as 'Close' or 'Execute'. By default Caption is set to be the same as the 'Name' property, and the application programmer should substitute meaningful text instead of the default values.</td>
+
     <td> Teksti, joka näkyy tai on lähellä komponenttia; Ohjelman käyttäjälle tulee antaa vihjeen siitä, minkä tehtävän tai käskyn komponentti tekee kuten "Sulje" tai "Suorita". Oletuksena Caption-teksti asetetaan samaksi kuin mitä on "Name" ominaisuudessa ja ohjelmoijan pitäisi oletusarvon sijaan korvata se sopivalla tekstillä.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>CharCase</td>
 
     <td>CharCase</td>
     <td>Indicates how text is displayed in a text editing control: Normal (retaining the case of the letters typed by the user), converted to uppercase, or converted to lowercase</td>
+
     <td>Kertoo, miten teksti näkyy tekstin muokkauskomponentissa: Normaali (sellaisenaan, säilyttäen käyttäjän antaman syötteen), muunnetaan isoiksi tai pieniksi kirjaimiksi.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Constraints</td>
 
     <td>Constraints</td>
     <td>Sets the minimum and maximum sizes for a control. If a control is resized the new dimensions are always within the ranges given here. You should take care when setting these options that they do not conflict with the Anchors and Align settings.</td>
+
     <td> Asettaa äärikoot komponentille. Jos kokoa muutetaan niin uudet ulottuvuudet ovat aina vaihteluvälien rajoissa. Ohjelmoikan tulisi huolehtia asettaessaan näitä, että ne eivät ole ristiriidassa Anchors ja Align asetuksien kanssa.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Color</td>
 
     <td>Color</td>
     <td>The Colour to be used to draw the control or to write the text it contains.</td>
+
     <td>Väri jota käytetään piirtämään komponentti ja sen näyttämää kirjoitettavaa tekstiä. </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Enabled</td>
 
     <td>Enabled</td>
     <td>A Boolean property to determine whether or not a control is capable of being selected and performing an action. If it is not '''Enabled''', it is often <b>Grayed</b> out on the Form.</td>
+
     <td> Boolean ominaisuus joka määrittää, onko komponentti  valittavissa, käytössä tai voiko se suorittaa toiminnon. Jos se ei ole käytössä (arvossa false) niin se on usein <b>harmaana</b> lomakkeella.
 +
</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Font</td>
 
     <td>Font</td>
     <td>The Font to be used for writing the text associated with the control - either the caption or label, or the text-strings contained within the control. The entry on the Object Inspector usually has a (+) box on the left, and selecting this box reveals further options such as character set, colour and size.</td>
+
     <td>Kirjaisin jota käytetään kirjoitettaessa tekstiä komponenttiin liittyen - joko caption, label tai teksti komponentin sisällä . Komponenttimuokkaimessa on nuoli-merkintä yleensä tämän kohdan vasemmalla puolen, ja valitsemalla se niin se paljastaa muita vaihtoehtoja kuten merkistön, värin ja koon.</td>
 +
  </tr>
 +
  <tr>
 +
    <td>Height</td>
 +
    <td>Komponentin korkeus. Katso myös Width. </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Hint</td>
 
     <td>Hint</td>
     <td>A short piece of informative pop-up text that appears if the mouse-cursor hovers over the control. See the ShowHint property.</td>
+
     <td>Lyhyt informatiivinen vihjeteksti joka näkyy ponnahdustekstinä, jos hiiren kursori menee komponentin päälle. Katso myös ShowHint ominaisuus. </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Items</td>
 
     <td>Items</td>
     <td>The list of 'Things' that the object contains, such as a group of images, a series of lines of text, a number of actions in an actionlist, etc</td>
+
     <td> Luettelo "asioista", jota kohde sisältää, kuten joukko kuvia, luettelo tekstiä, toimintoja käytettäessä actionlist:aa jne. </td>
 +
  </tr>
 +
  <tr>
 +
    <td> Left</td>
 +
    <td>Määrittää missä komponentti sijaitsee suhteessa vanhempaan (lomake, ikkuna) vaakasuunta. Katso myös Top</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Lines</td>
 
     <td>Lines</td>
     <td>An array of strings, containing the textual data in controls with more than a single line of data, such as an Edit-Box or a Combo-Box. The array is zero-indexed, ie the lines are numbered [0..numLines-1]</td>
+
     <td>Merkkijonojen joukko, joka sisältää tekstisisältöä enemmän kuin yhden rivin tietoja. Taulukko on nolla-indeksoitu eli rivit on numeroitu (alkaen nollasta)[0..numLines-1] </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Name</td>
 
     <td>Name</td>
     <td>The identifier by which the control is known in the program. The IDE gives it a default name based on the underlying type, for example successive instances of TBitButton would be named Form1.BitBitton1 and Form1.BitButton2; it is up to the application programmer to give them more meaningful names such as ExitButton or OKButton. By default the Name of the control is applied to the Caption for the control, but the text of the Caption may be changed separately.</td>
+
     <td>Tunniste eli nimi, jonka avulla komponentti tunnetaan ohjelmassa. Kehitysympäristö antaa sille oletuksena nimen joka pohjautuu taustalla tyypin mukaan, esimerkiksi peräkkäisinä esiintyvät TBitButton-komponentit olisivat nimeltään BitButton1 ja BitButton2; Olisi hyvä jos ohjelmoija antaisi näille enemmän kuvaavampia nimiä kuten ExitButton tai OKButton. Oletuksena komponentin nimi viedään myös Caption tekstiksi, mutta Caption teksti voidaan muuttaa erikseen. </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>PopUpMenu</td>
 
     <td>PopUpMenu</td>
     <td>A window containing context-sensitive menu information that pops up when the right mouse button is clicked on the object.</td>
+
     <td>Ikkuna joka sisältää tilannekohtainen valikkotietoa, joka avautuu, kun hiiren oikealla painikkeella klikataan komponenttia.</td>
  </tr>
 
  <tr>
 
    <td>Position (or Top, Left)</td>
 
    <td>Determines where the control is located on the parent form or window</td>
 
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>ReadOnly</td>
 
     <td>ReadOnly</td>
     <td>Boolean property which, if True, signifies that the contents of the control can be read by the user or the calling routine, but cannot be written or changed.</td>
+
     <td>Boolean omonaisuus, ja jos sen arvo on true, niin tarkoittaa sitä että käyttäjä tai kutsuva rutiini voi luke komponentin sisältö, mutta se ei voi kirjoittaa siihen tai muuttaa sitä. </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>ShowHint</td>
 
     <td>ShowHint</td>
     <td>Allows a small window containing a context-sensitive Help or other description to be displayed when the mouse cursor 'hovers' over the control. See the Hint property.</td>
+
     <td>Sallii pienen tekstikentän, joka sisältää tilannekohtaisen ​​ohjeen tai muun kuvauksen, joka näkyy, kun hiiren kursori on komponentin "päällä". Katso Hint-ominaisuutta.</td>
  </tr>
 
  <tr>
 
    <td>Size (or Height and Width)</td>
 
    <td>The dimensions of the control</td>
 
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Style</td>
 
     <td>Style</td>
     <td>The options available for Style depend upon the sort of Control being considered: for instance the Style may be defined by TFormStyle, TBorderStyle, TButtonStyle etc.</td>
+
     <td> Valittavissa olevia tyylivaihtoehtoja: esimerkiksi Style voidaan määrittää TFormStyle, TBorderStyle, TButtonStyle jne.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>TabOrder</td>
 
     <td>TabOrder</td>
     <td>Integer defining where in the sequence of tabs on the Form this control is to lie</td>
+
     <td>Kokonaisluku määritellään missä järjestyksessä {{keypress|Tab}} -näppäin käy läpi lomaketta.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>TabStop</td>
 
     <td>TabStop</td>
     <td>Boolean property which if True places this control in the sequence of objects that the user can reach by successively pressing the Tab key</td>
+
     <td>Boolean ominaisuus jos True niin paikka johon käyttäjä voi päästä peräkkäin painamalla {{keypress|Tab}}  eli sarkainnäppäintä.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Text</td>
 
     <td>Text</td>
     <td>The String of Text that represents the actual data that this control contains. Applies particularly to Text, Memo and StringList types of object. Most of the editing operations (such as '''Select''', '''Clear''', '''Cut''', '''Copy''') are performed in this part of the object, which holds the actual string being edited. If the control contains more than a single line of text, for example '''TMemo''' or '''TComboBox''', then the textual elements are arranged as an array of strings (zero-indexed, ie numbered from [0..numLines-1]) in '''Lines'''.</td>
+
     <td>Merkkijono teksti, joka edustaa todellisia tietoja, mitä tämä komponentti sisältää. Koskee erityisesti Text, Memo ja StringList tyyppisiä komponentteja. Suurin osa editointi (kuten '''Select''', '''Clear''', '''Cut''', '''Copy''') suoritetaan komponentin tässä osassa, joka sisältää todellisen muokattavan merkkijonon. Jos komponentissa on enemmän kuin yksi rivi tekstiä, esimerkiksi TMemo tai TComboBox, niin tekstielementtejä on järjestetty  merkkijonojoukoiksi (nolla-indeksoitu eli numeroituna [0..rivien määrä-1]) rivejä. </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 +
  <tr>
 +
    <td> Top</td>
 +
    <td>Määrittää missä komponentti sijaitsee suhteessa vanhempaan (lomake, ikkuna) pystysuunta. Katso myös Left</td>
 +
  </tr>
 +
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Visible</td>
 
     <td>Visible</td>
     <td>If true, the object can be seen on the Form; if False, object is hidden</td>
+
     <td>Jos ominaisuuden arvo on true niin komponentti näkyy lomakkeella. Jos arvo on false niin komponentti on piilotettu.</td>
 +
  </tr>
 +
  <tr>
 +
    <td>Width</td>
 +
    <td>Komponentin leveys. Katso myös Height. </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>WordWrap</td>
 
     <td>WordWrap</td>
     <td>Logical flag to show whether or not word-wrap is enabled, ie if a word comes close to the end of a line and is going to be too long for the line, it is wrapped down to the next line.</td>
+
     <td> Looginen lippu osoittaa, onko automaattinen rivinvaihto on käytössä, eli jos sana tulee lähelle rivin loppuun ja tulee olemaan liian pitkä rivi niin osa siitä on siiretty (alaspäin) seuraavalle riville.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
</table>
 
</table>
  
==== Event Actions ====
+
==== Tapahtumat ====
Many actions are commonly listed in the 'Events' tab of the Object Inspector. If you select an entry in the list, a ComboBox appears with a DropDown list showing any actions that have aleady been defined, and allowing you to choose one to be associated with this event. Alternatively you can select the ellipsis (three dots ...) and you will be taken to an area of the Source Editor where you can begin typing your own action instructions for the selected event.
+
 
 +
Monet tapahtumat ovat yleisesti lueteltu "Tapahtumat" välilehdellä komponenttimuokkaimessa. Jos komponenttimuokkaimessa valitaan tapahtuman viereinen tyhjäkenttä kenttä niin siihen muodostuu ComboBox jonka alasvetoluettelosta näkyy luettelo kaikista toimista jotka on jo määritelty. Tämän avulla voidaan valita tähän tapahtumaan yhden kohdan. Vaihtoehtoisesti voit valita kolme pistettä {{keypress|...}}-painike  jolloin lähdekoodieditorissa tehdään metodin sisään alue johon voidaan aloittaa kirjoittamaan oman toiminnan käskyjä valittuun tapahtumaan.
 +
 
 +
Vaikka suuri määrä tapahtumia on liitettävissä komponentin toimintaan. Käytännössä se on tarpeen vain asettaa muutamaan niistä. Useimmille komponenteille on riittävää koodaata onClick-tapahtuma; monimutkaisemmissa komponenteissa voi olla tarpeen myös kirjoittaa toiminta tapahtumiin "OnEntry" (kun hiiren osoitin siirtyy komponentille ja se valitaan) ja "OnExit" (kun hiiren osoitin poistuu komponentilta), tai ehkä kirjoittaa tapahtumankäsittelijä "OnChange" tai "OnScroll" -tapahtumiin, riippuen komponenteista, jonka kanssa ollaan tekemisissä.
  
While a large number of events is available for any given control, in practice it is only necessary to populate a few of them. For most controls, it is sufficient to provide coding for 'OnClick'; for more complex controls it may be necessary also to provide for 'OnEntry' (when the mouse cursor enters the Control and gives it focus) and 'OnExit' (when the mouse cursor leaves the Control; or you may need to write an event handler for 'OnChange' or 'OnScroll', depending on the nature of the particular control with which you are dealing.
+
Pop-up-valikko, joka tulee näkyviin hiiren oikealla painikkeella kun komponenttia klikataan lomakkeella. Siinä ensimmäisenä vaihtoehtona on: "Luo oletustapahtuma". Valitsemalla tämän vaihtoehdon on sillä sama vaikutus kuin valitsemalla kolme pistettä komponenttimuokkaimen oletuksena olevassa tapahtumassa joka on yleensä "onClick".  Eli lähdekoodieditorissa tehdään metodin sisään alue johon voidaan aloittaa kirjoittamaan oman toiminnan käskyjä.
  
The pop-up menu that appears when you right-click an object in the Form Designer has, as its first item: 'Create default event' and selecting this option will have the same effect as selecting the ellipsis in the Object Inspector for the default event, usually OnClick: you are taken to the Implementation area of the Source Editor where you can type the code for the event handler.
+
Yleinen strategia Olio-ohjelmoinnissa on tarjota '''[[TActionList|ActionList]]''' johon on tehty useita ennalta määriteltyjä toimenpiteitä, joista sopivin voidaan valita käyttöön siinä tapauksessa.
  
A common strategy in Object-Oriented programming is to provide an '''[[TActionList|ActionList]]''' with the facility for entering, removing or editing a number of pre-defined actions from which the most appropriate can be selected to use in any particular instance.
 
  
 
<br/>
 
<br/>
 
<table>
 
<table>
   <caption><b>Some commonly listed Actions</b></caption>
+
   <caption><b>Joitakin yleisiä tapahtumia</b></caption>
 
   <tr>
 
   <tr>
     <td><b>Action</b></td>
+
     <td><b>Tapahtuma</b></td>
     <td><b>Meaning</b></td>
+
     <td><b>Merkitys</b></td>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnChange</td>
 
     <td>OnChange</td>
     <td>Action to be taken if any change is detected (eg mouse move, mouse click, key press, edit text, alter picture, etc)</td>
+
     <td>Tapahtuu jos jokin muutos havaitaan (esim hiiren liikkua, hiiren klikkaus, näppäimen painallus, tekstin muokkaus, kuva muuttuu jne) </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnClick</td>
 
     <td>OnClick</td>
     <td>Action to be taken when the (first, usually left) mouse button is clicked. This is commonly the main or default action of the control; for example clicking on a button or checkbox initiates the action associated with the checkbox. It may alternatively initate a process of selection, for instance in a TextBox or Memo, or signal the beginning of painting with a Pen or Brush.</td>
+
     <td>Tapahtuu kun (ensimmäinen, yleensä vasenta) hiiren painiketta klikataan. Tämä on yleensä pää- tai oletus toiminto; esimerkiksi kun klikataan painiketta tai muuta vastaavaa.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>Click</td>
 
     <td>Click</td>
     <td>A method to emulate in code the effect of clicking on a control. This method is most often found in Button-type controls (TButton, TBitBtn, TSpeedButton etc). A procedure can be written that calls the same code as the OnClick action. This facility can be particularly useful if the activation of one control by clicking causes a cascade of other controls to be activated, and the Click method can be used to initiate the action rather than having the user explicitly click on a lot of controls.</td>
+
     <td>Menetelmä matkia koodina  klikkaamisen vaikutusta. Tämä menetelmä on useimmiten löytyy Button-tyyppisistä komponenteista (TButton, TBitBtn, TSpeedButton jne). Aliohjelma voidaan kirjoittaa niin että kutsutaan samaa koodia kuin onClick toiminta. Tämä järjestely voi olla erityisen hyödyllistä, jos yhden komponentin aktivointi  klikkaamalla aiheuttaa lukuisiin muiden komponenttien aktivointia, ja valitsemalla menetelmä voidaan käyttää aloittamaan toiminto sen sijaan, käyttäjä joutuu klikkaamaan monia komponentteja.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnDragDrop</td>
 
     <td>OnDragDrop</td>
     <td>Action to be taken during Drag-Drop manoeuvres, ie when the mouse is used to 'capture' an item or some text etc and move it around the screen to a new location.</td>
+
     <td>Toteuttaa toimet vedä ja pudota (Drag-Drop) liikkeen aikana, eli kun hiirtä käytetään "kaappaamaan" kohteen tai jotain tekstiä jne ja siirtää sen uuteen paikkaan.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnEditingDone</td>
 
     <td>OnEditingDone</td>
     <td>Action to be taken when the user has finished all edits/modifications to the control. This is often used to validate the control content (e.g. check if an entered text is a valid IP address)</td>
+
     <td>Toiminta alkaa kun käyttäjä on lopettanut kaikki muutokset / muutokset komponenttiin. Tätä käytetään usein tarkistamaan komponentin sisältöä (esim. tarkistamaan että syötetty teksti on oikea tai kunnollinen IP-osoite) </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnEntry</td>
 
     <td>OnEntry</td>
     <td>Action to be taken when the mouse cursor enters the area occupied by the object, usually transfering focus to that object. This might include changes in the appearance of the object such as highlighting or raising the border.</td>
+
     <td>Toteuttaa toimet kun hiiren osoitin siirtyy komponentille tai yleisesti kun "painopiste" siirtyy komponenttiin. Tämä saattaa sisältää muutoksia komponentin ulkonäköön kuten korostamaan sitä tai kohottamaan sen reunuksia.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnExit</td>
 
     <td>OnExit</td>
     <td>Action to be taken when the mouse moves out of the area of the object, usually transferring focus out of the object.</td>
+
     <td> Tapahtuma aktivoituu, kun hiiri siirtyy pois komponentin alueelta, yleisesti siirtämällä "painopiste" pois komponentilta.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnKeyPress</td>
 
     <td>OnKeyPress</td>
     <td>Action to be taken for any key-press. Subtly different from OnKeyDown, which simply responds to a key being down, whether or not it was already down when focus was given to this control. OnKeyPress requires that a key becomes pressed while focus is in this control.</td>
+
     <td>Tapahtuma aktivoituu, kun painetaan jotain näppäintä. Hienovaraisesti erilainen kuin OnKeyDown, joka yksinkertaisesti aktivoituu näppäimen ollessa alhaalla. OnKeyPress vaatii, että painopiste on jo tässä komponentissa kun näppäintä painetaan.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnKeyDown</td>
 
     <td>OnKeyDown</td>
     <td>Action to be taken if a key is down while focus is in this control. Subtly different from OnKeyPress - for example the key might already have been down when focus entered this control, whereas OnKeyPress requires the key to become pressed while focus is in the control.</td>
+
     <td>Tapahtuma aktivoituu, jos näppäin on alhaalla, kun "painopiste" (fokus) on tässä komponentissa. Hienovaraisesti erilainen kuin OnKeyPress - esimerkiksi näppäin saattaa olla jo alhaalla, kun focus tuli tähän komponenttiin, kun taas OnKeyPress vaatii näppäintä painetaan vasta kun painopiste on tässä komponentissa.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnKeyUp</td>
 
     <td>OnKeyUp</td>
     <td>Action to be taken if a key is up (ie not pressed) while focus is in this control.</td>
+
     <td>Tapahtuma aktivoituu kun näppäin "vapautetaan" eli nousee ylös (tai näppäimen painaminen loppuu) kun focus on tässä komponentissa.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnMouseMove</td>
 
     <td>OnMouseMove</td>
     <td>Action to be taken if the mouse cursor moves while focus is in this control.</td>
+
     <td>Tapahtuma aktivoituu kun hiiren osoitin liikkuu ja focus on tässä komponentissa.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnMouseDown</td>
 
     <td>OnMouseDown</td>
     <td>Action to be taken if the mouse button is down while focus is in this control.</td>
+
     <td>Tapahtuma aktivoituu kun hiiren näppäin menee alas ja focus on tässä komponentissa.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnMouseUp</td>
 
     <td>OnMouseUp</td>
     <td>Action to be taken if the mouse button is up while the cursor is over this control. Implies that the mouse button was previously down and has been released. The case where the cursor enters the control but the mouse button has not yet been pressed is covered by OnEntry or OnMouseEnter.</td>
+
     <td>Tapahtuma aktivoituu kun hiiren näppäin "vapautetaan" ja focus on tässä komponentissa. Eli hiiren näppäin on jo aikaisemmin painettu alas ja painaminen lopetetaan/päätetään </td>
 +
</tr>
 +
  <tr>
 +
    <td>OnMouseEnter</td>
 +
    <td>
 +
Tapahtuma aktivoituu kun hiiren osoitin siirtyy komponentille ( mutta hiiren painiketta ei vielä ole painettu) . </td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td>OnResize</td>
 
     <td>OnResize</td>
     <td>Action to be taken when the control is resized. Might include re-alignment of text or selection of a different font size etc.</td>
+
     <td>Tapahtuma aktivoituu kun komponentin kokoa muutetaan tai koko muuttuu. Voi aktivoitua esim. kun teksti tasataan toiseen reunaan, keskitetään tai valitaan eri fonttikokoa jne.</td>
 
   </tr>
 
   </tr>
 
</table>
 
</table>
  
==== Contructors & Destructors ====
+
==== Rakentajat & purkajat ====
 
 
These are two special methods associated with each control:
 
  
* '''Constructors:''' such as '''Create''' allocate memory and system resources needed by the object. They also call the constructor of any sub-objects present in the class.
+
Nämä ovat kaksi erityistä metodia liittyvät [[Class|luokkiin]](komponentit):
  
* '''Destructors:''' remove the object and de-allocate memory and other resources. If you call '''Destroy''' for an object which hasn't being initialized yet it will generate an error. Always use the '''Free''' method to deallocate objects, because it checks whether an object's value is <b>nil</b> before invoking '''Destroy'''.
+
* '''[[Constructor/fi|Constructor (Rakentaja)]]:''' kuten '''Create''' varaa olion (komponentin) tarvitsemaa muistia ja järjestelmäresursseja. Ne  tarpeen vaatiessa kutsuvat myös muita luokan aliolioiden rakentajia.
  
Take the following precautions when creating your own '''Destroy''' method:
+
* '''[[Destructor/fi|Destructor (purkaja)]]:''' poistaa olion ja vapauttaa varatun muistin sekä muita resursseja. Jos kutsut '''Destroy''' (tuhoa) olio, jota ei ole vielä alustettu,niin se aiheuttaa virheen. Käytä aina '''Free''' metodia puratessa olioita, koska se tarkistaa, onko olion arvo on  <b>[[Nil/fi|nil]]</b>  ennenkuin kutsuu '''Destroy''' metodia.
  
 +
Noudata seuraavia varotoimia, kun luoda oman '''Destroy'''  metodin:
 
<ul>
 
<ul>
   <li>Declare '''Destroy''' with the <b>override</b> directive, because it is a <b>virtual</b> method.</li>
+
   <li>Määritä '''Destroy''' <b>override</b> directive:llä, koska se on <b>virtual</b> metodi.</li>
   <li>Always call ''''inherited Destroy;'''' as the last thing on the destructor code.</li>
+
   <li>Kutsu aina ''''inherited Destroy;'''' viimeisenä asiana  destructor:in koodissa.</li>
   <li>Be aware that an '''exception''' may be raised on the '''constructor''' in case there is not enought memory to create an object, or something else goes wrong. If the '''exception''' is not handled inside the constructor, the object will be only partially built. In this case '''Destroy''' will be called when you weren't expecting it, so your destructor must check if the resources were really allocated before disposing of them.</li>
+
   <li>Huomaa, että [[Exceptions/fi|'''exception''' (poikkeus)]] voidaan nostaa jos '''constructor''' (rakentajalla) ei ole tarpeeksi muistia luoda olio tai jotain muuta menee pieleen. Jos poikkeusta ei käsitellä rakentajan sisällä, olio on tällöin vain osittain rakennettu. Tässä tapauksessa kun '''Destroy'''ta kutsutaan, destructor:in täytyy tarkistaa että resurssit olivat todella varattu ennen kuin se hävittää ne.</li>
   <li>Remember to call '''Free''' for all objects created on the constructor.</li>
+
   <li>Muista kutsua '''Free''' metodia kaikille olioille jotka on luotu constructor:lla.</li>
 
</ul>
 
</ul>
  
== How to use Menu Controls ==
+
== Kuinka käyttää valikko-komponenttia ==
Hints for creating menus for your forms
+
 
 +
Vihjeitä miten luoda valikot lomakkeelle.
  
''TMainMenu'' is the Main Menu that appears at the top of most forms; form designers can customise by choosing various menu items. ''TPopupMenu'' is a menu window that pops up with pertinent, usually context-sensitive, details and choices when the right mouse button is clicked near a control
+
''[[TMainMenu/fi|TMainMenu]]'' [[image:tmainmenu.png]] on päävalikko, joka näkyy monen lomakkeen yläosassa; Lomakkeen suunnittelija voivat muokata sitä valitsemalla eri valikkovaihtoehtoja. ''[[TPopupMenu/fi|TPopupMenu]]'' [[image:tpopupmenu.png]] on valikko -ponnahdusikkunassa, jossa on yleensä tilannekohtaisia, yksityiskohtia vaihtoehtoja. Se "ponnahtaa" kun hiiren oikeaa näppäintä klikataan lähellä komponenttia.
  
Main Menu is a non-visible component: that is, if the icon is selected from the Component Palette and placed on the form, it will not appear at runtime. Instead, a menu bar with a structure defined by the Menu Editor will appear. Popup menus (placed on the form by selecting the icon from the Component Palette) do not appear at all unless the right mouse button is clicked on a control that owns such a menu.
+
Päävalikko on ei-näkyvä komponentti: toisin sanoen jos kuvake on valittu komponenttipaletilta ja saatetaan lomakkeelle niin se ei näy ohjelman [[runtime/fi|ajon aikana]]. Sen sijaan, valikkorivi jonka rakenne määritellään valikkomuokkaimessa ilmestyy. Ponnahdusvalikot (saattaa lomakkeelle valitsemalla kyseinen kuvake komponentipaletilta) eivät näy ollenkaan kunnes hiiren oikealla painikkeella klikataan komponenttia, jolla on tällainen valikko.
  
To see the Menu Editor, right-click on the Main Menu or Popup Menu icon on your Form. A pop-up box appears that invites you to enter items into the Menu bar.
+
Nähdäksesi valikkomuokkaimen, klikkaa hiiren oikealla Main Menu tai Popup Menu -kuvaketta lomakkeella. Tällöin avautuu ikkuna johon voidaan syöttää valikon kohteet.
  
An edit box is displayed, containing a button labelled "New Item1". If you right-click on that box, a pop-up menu is displayed that allows you to add a new item before or after (along the same level) or create a sub-menu with the opportunity to add further items below (or above) the new item in a downward column.
+
valikkomuokkaimessa näkyy laatikko joka sisältää painikkeen "New Item1". Jos klikkaa hiiren oikealla kyseistä painiketta, pop-up-valikko tulee näkyviin, jonka avulla voit lisätä uuden kohdan ennen tai jälkeen (samalla tasolla) tai luoda alivalikon mahdollisuuden johon lisätä uusia kohteita sen alle.
  
Any of the ''MenuItems'' that you add can be configured using the Object Inspector.
+
Mikä tahansa ''MenuItems'' joka lisätään voidaan määrittää käyttämällä komponenttimuokkainta.
  
At the least you should give each item a ''Caption'' which will appear on the Menu Bar. The caption should indicate the activity to be selected, such as "File Open" or "Close", "Run" or "Quit". You may also wish to give it a more meaningful ''Name''.
+
Ainakin kullekin kohdalle pitäisi antaa ''Caption''-teksti , joka näkyy valikkorivillä. sen tulisi kertoa toimintaa jota voidaan valita, kuten "Avaa tiedosto", "Sulje", "Suorita" tai "Lopeta". Voidaan myös haluta antaa tätä merkityksellisempi nimi.
  
If you want a particular letter in the Caption to be associated with a shortcut key, that letter should be preceded by an ampersand (&). The Menu item at run-time will appear with the shortcut letter underlined, and hitting that letter key will have the same effect as selecting the menu item. Alternatively you can choose a shortcut key sequence (such as {{keypress|Ctrl}}+{{keypress|C}} for Copy or {{keypress|Ctrl}}+{{keypress|V}} for Paste - the standard keyboard shortcuts) with the ''ShortCut'' property of the MenuItem.
+
Jos halutaan tietyn Caption-tekstni kirjaimen liittyvän  pikanäppäin-toimintoon, niin kirjain pitäisi edeltää et-merkillä (&). Jolloin ohjelman ajon aikana valikkokohtaan ilmestyy pikanäppäintä vastaava kirjain alleviivattuna ja painamalla kirjainta vastaavaa näppäintä on sillä sama vaikutus kuin valitsemalla valikosta. Vaihtoehtoisesti voidaan pikanäppäin sekvenssit (esimerkiksi {{keypress|Ctrl}}+{{keypress|C}} kopioi tai {{keypress|Ctrl}}+{{keypress|V}} liitä - standardin mukaiset pikanäppäimet) valita MenuItem:n ''ShortCut'' ominaisuuteen.
  
It is often helpful to use the Menu controls in conjunction with an ''ActionList'' which contains a series of standard or customised ''Actions''. Menu Items can be linked in the Object Inspector to ''actions'' on the list, and the same actions can be linked to ''buttons'', ''toolbar buttons'', ''speedbuttons'' etc. It is obviously more efficient to re-use the same code to respond to the various events, rather than writing separate ''OnClick'' event handlers for each individual control.
+
Usein on hyödyllistä käyttää valikoiden yhteydessä  ''[[TActionList]]'' komponenttia  joka sisältää joukon standardin mukaisia tai räätälöityjä tapahtumia. Valikkokohdat voidaan linkittää komponenttimuokkaimessa lueteltuihin tapahtumiin  ja samoja tapahtumia voidaan yhdistää painikkeisiin, työkalupalkin painikkeihin, pikapainikkeisiin jne. On tietenkin tehokkaampaa käyttää uudelleen samaa koodia vastata erilaisiin tapahtumiin, kuin kirjoittaa erillinen ''OnClick'' tapahtumakäsittelijä jokaiseen yksittäiseen komponenttiin.
  
By default, a number of standard actions are pre-loaded from ''StdActns'' or, if DataAware controls are used, from ''DBActns''. These actions can be chosen using the ActionList editor which appears when you right-click on the ActionList icon on the Form Designer.
+
Oletuksena useita standarditapahtumia ovat valmiiksi ladattu. Nämä tapahtumat voidaan valita käyttämällä toimintolistan muokkainta joka näkyy, kun hiiren klikkaa ActionList kuvaketta lomakkeella.
  
== The Debugger ==
+
== Virheenjäljitys ==
: ''Still to be written''.
+
: ''Jotain kirjoitettu toisaalla''.
  
1) Make sure you read the setup: [[Debugger_Setup]]
+
1) Varmista, että olet lukenut sen asetukset: [[Debugger_Setup]]
  
2) See also [[:category: IDE Window - Debug]]
+
2) Katso myös [[:category: IDE Window - Debug]]
  
3) Read limitations: [[GDB_Debugger_Tips#Inspecting_data_types_.28Watch.2FHint.29]]
+
3) Lue rajoitukset: [[GDB_Debugger_Tips#Inspecting_data_types_.28Watch.2FHint.29]]
This page also helps with some platform/version specific issues
+
Tämä sivu antaa ohjeita myös joidenkin alustoiden / versioiden erityiskysymyksiln
  
== The Lazarus files ==
 
    (Thanks to Kevin Whitefoot.)
 
    (Additions by Giuseppe Ridinò, [[User:Kirkpatc]] and Tom Lisjac)
 
When you save you will actually be saving two files:
 
  
  xxx.pas and yyy.lpr
+
== Lazarus tiedostot ==
(You save more than that but those are the ones you get to name). The project file (lpr) and the unit file (pas) must not have the same name because Lazarus will helpfully rename the unit (inside the source code) to the same as the unit file name and the program to the name of the project file (it needs to do this or the compiler will probably not be able to find the unit later when referred to in the project file). Of course to be consistent it changes all the occurrences of unit1 to xxx.
 
  
So if you are saving a project called '''again''', trying to save again.pas and again.lpr fails because unit names and program names are in the same name space resulting in a duplicate name error.
+
    (Kiitokset: Kevin Whitefoot.)
 +
    (Lisäykset: Giuseppe Ridinò, [[User:Kirkpatc]] ja Tom Lisjac)
 +
Kun tallennat niin tallennat kahden nimisiä tiedostoja:
  
So here is what I ended up with:
+
  xxx.pas ja yyy.lpr
 +
(Todellisuudessa tallennetaan enemmän mutta niillä on sama nimi mutta eri pääte). Projektitiedoston (lpr) ja käännösyksikön tiedoston (pas) nimi ei saa olla sama. Tietenkin on johdonmukaista muuttaa kaikki esiintymät Unit1 kuuvaavimmiksi nimiksi.
 +
 
 +
Joten jos tallennat projektin nimeltä '''again''', yrittää tallentaa again.pas ja again.lpr epäonnistuu, koska yksiköiden nimet ja ohjelmien nimet ovat samassa nimiavaruudessa ja on tuloksena kehitysympäristö kertoo että on olemassa samanniminen tiedosto.
 +
 
 +
Joten tähän päädyttiin:  
  
 
e:/lazarus/kj/lazhello:
 
e:/lazarus/kj/lazhello:
Line 679: Line 433:
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      190 Mar 24 11:18 again.lpr
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      190 Mar 24 11:18 again.lpr
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      506 Mar 24 11:08 againu.lfm
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      506 Mar 24 11:08 againu.lfm
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      679 Mar 24 11:08 againu.lrs
+
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      679 Mar 24 11:08 again.res
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      677 Mar 24 11:08 againu.pas
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root      677 Mar 24 11:08 againu.pas
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root    2124 Mar 24 11:08 againu.ppu
 
  -rw-rw-rw-  1 kjwh    root    2124 Mar 24 11:08 againu.ppu
 
  -rwxrwxrwx  1 kjwh    root      335 Mar 24 11:07 ppas.bat
 
  -rwxrwxrwx  1 kjwh    root      335 Mar 24 11:07 ppas.bat
  
Note that there are many more files than the two that I thought I was saving.
+
Huomaa, että on olemassa paljon enemmän tiedostoja kuin ne kaksi, jotka aluksi mainittiin.
  
Here is a brief note about each file:
 
  
 
'''again.exe:'''
 
'''again.exe:'''
The main program binary executable. Win32 adds an "exe" extension. Linux has none (just the name of the program). This file will be huge in Linux due to the inclusion of debugging symbols. Run the "strip" utility to remove them and substantially shrink the executable size.
+
Pääohjelma joka on ajettavissa. MS windows:ssa lisätään "exe" tiedostopäätelaajennus. Linux:ssa ei lisätä mitään (vain ohjelman nimi). Tämä tiedosto on oletuksena paljon tilaa vievä johtuen sen sisällyttämistä virheenkorjaus symboleista.
 +
Kokoa voi pienentää muuttamalla kehitysympäristön asetuksia tai/ja ajamalla "strip" apuohjelma joka poistaa niitä ja merkittävästi pienentää ajettavan tiedoston kokoa.
 +
 
  
 
'''again.lpi:'''
 
'''again.lpi:'''
(Lazarus Project Information). This is the main information file of a Lazarus project; the equivalent Delphi main file of an application will be the .dpr file. It is stored in an XML format and contains instructions about all the libraries and units required to build the executable file.
+
(Lazarus Project Information). Tämä on tärkein informaatio tiedosto Lazarus projektilla; Delphissä sitä vastaavat tärkeimmät tiedot on .dpr tiedostossa. Se on tallennettu XML-muodossa ja sisältää ohjeet kaikista kirjastoista ja tarvittavista käännösyksiköistä kun rakennetaan suoritettavaa tiedostoa.
  
 
'''again.lpr:'''
 
'''again.lpr:'''
The main program source file or master file. Despite its Lazarus specific extension it is in fact a perfectly normal Pascal source file. It has a uses clause that lets the compiler find all the units it needs. Note that the program statement does not have to name the program the same as the file name. This file is usually fairly small, with just a few statements to initialise, build the forms, run and close the application. Most of the work is done in the unit source files, with suffix '.pas'
+
Pääohjelma lähdekooditiedostona. Huolimatta erityisestä tiedostopääte tarkenteesta niin se on itse asiassa täysin normaalia Pascal lähdekooditiedosto. Siinä on uses lauseke, jonka avulla kääntäjä löytää kaikki käännösyksiköt joita se tarvitsee. Huomaa, että program toteamus ei tarvitse nimetä ohjelmaa samaksi kuin tiedoston nimi. Tämä tiedosto on yleensä melko pieni, vain muutaman lausekkeita alustamiseksi, rakentaa lomakkeet, ajaa ja sulkea sovelluksen. Suurin osa työstä tehdään käännösyksiköiden lähdekooditiedostoissa, jossa on tiedostopääte ".pas"
 +
 
  
 
'''againu.lfm:'''
 
'''againu.lfm:'''
This is where Lazarus stores the layout of the form unit, in human readable form. It reflects the properties of the various components, as set in the Object Inspector. Each object description starts with a line:  
+
Lazarus tallentaa käännösyksikön lomakkeen ulkoasun, ihmisen luettavissa olevassa muodossa. Se kertoo eri komponenttien, ominaisuuksia jotka on asetettu komponenttimuokkaimella. Jokaisen komponentin kuvaus alkaa rivillä:
 
  object xxxx  
 
  object xxxx  
  then there follows a list of properties
+
    sitten seuraa ominaisuuksien luettelo
   (including embedded or nested objects) then an
+
   (Myös upotettuja tai sisäkkäisiä objekteja) sitten
 
  end  
 
  end  
line. Lazarus uses this file to generate a resource file (.lrs) that is included in the initialisation section of the againu.pas unit. Delphi dfm files can be converted to lfm format in the Lazarus IDE using the Tools->Convert DFM file to LFM utility.
+
rivi.
 +
 
 +
Lazarus käyttää tätä tiedostoa kun luo resurssitiedoston (.res). Delphi DFM tiedostot voidaan muuntaa lfm muotoon Lazarus kehitysympäristössä käyttäen: Työkalut -> Delphi muunnos -> Muunna binaarinen DFM-tiedosto teksti LFM:ksi ja tarkista syntaksi.
 +
 
 +
'''again.res:'''
 +
Tämä on luotu resurssi tiedosto, joka sisältää ohjeet ohjelman rakentamiseen (jos tarkastellaan pääohjelma tiedostoa, näette alustuksen osassa rivin
 +
 
 +
<syntaxhighlight lang="pascal">{$i *.res}</syntaxhighlight>
 +
joka ohjaa ohjelman lataamaan resurssitiedoston). Huomaa, että se ei ole Windows resurssi-tiedosto.
  
'''againu.lrs:'''
 
This is the generated resource file which contains the instructions to the program for building the form (if you look in the main Unit file, you will see in the initialization section the line
 
<syntaxhighlight>{$i againu.lrs}</syntaxhighlight>
 
which instructs the program to load the resource file). Note that it is not a Windows resource file.
 
  
 
'''againu.pas:'''
 
'''againu.pas:'''
The unit that contains the code for the form; this is usually the only file that the application programmer needs to edit or inspect, and contains any code specifically supplied by the programmer (especially event handlers).
+
Käännösyksikkö, joka voi sisältää myös lomakkeen koodin; tämä on yleensä vain tiedosto jota ohjelmoijan tarvitsee muokata tai tarkastaa, ja se nimenomaisesti sisältää  ohjelmoijan toimittamaa koodia (erityisesti tapahtuman käsittelijät).
  
 
'''againu.ppu:'''
 
'''againu.ppu:'''
This is the compiled unit which gets linked into the executable file together with any other units named in the Uses section.
+
Tämä on koottu käännöyksikkö, joka linkitetään suoritettavaan tiedostoon yhdessä muiden käännösyksiköiden jotka on nimetty Uses osiossa.
  
 
'''ppas.bat:'''
 
'''ppas.bat:'''
This is a simple script that links the program to produce the executable. If compilation is successful, it is deleted by the compiler.
+
Tämä on yksinkertainen skripti, joka yhdistää ohjelman tuottaman suoritettavan tiedoston. Jos käännös on onnistunut, kääntäjä poistaa sen.
 +
 
  
==See also==
+
==Katso myös==
  
* [[Lazarus IDE Tools]]
+
* [[Lazarus_IDE_Tools/fi|Lazarus IDE Tools]]
 +
* [[Lazarus project files]]

Latest revision as of 02:45, 8 December 2021

Deutsch (de) English (en) español (es) suomi (fi) français (fr) magyar (hu) italiano (it) 日本語 (ja) македонски (mk) Nederlands (nl) português (pt) русский (ru) slovenčina (sk) shqip (sq) 中文(中国大陆)‎ (zh_CN) 中文(台灣)‎ (zh_TW)

Tästä alkaa Lazarus Tutorial. Voit vapaasti parantaa sitä.

Yleistä

Lazarus on vapaa avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmankehitysympäristö joka pohjautuu FreePascal Compiler (object pascal), Joka on myös vapaa ja avointa lähdekoodia. Lazaruksen käyttöliittymä ( kuvakaappauksia) on vakaa ja ominaisuuksiltaan monipuolinen ohjelman kehitysympäristö jolla voi tehdä itsenäisiä graafisia ja komentorivillä toimivia sovelluksia. Se toimii Linux:ssa, FreeBSD:ssä, Win32:ssa, Mac:ssa ja on varustettu customoitavalla lähdekoodieditorilla ja visuaalisella lomakkeen muotoilulla jossa mukana komponenttipakettienhallinta, virheenjäljitin ja täydelliset graafiset käyttöliittymäkomponentit integroituna FreePascal kääntäjään.

Aloittaminen

Hanki, asenna ja käynnistä Lazarus jossa pitää olla Free Pascal Compiler mukana.

Light bulb  Huomaa: Ainakin Linux Ubuntussa, Lazaruksen käynnistyskomento on konsolissa (päätteessä) "startlazarus". Jos olet asentanut Lazaruksen Debianin pakettina, niin Lazarus pitäisi olla valikkokohdan Sovellus / ohjelmointi alla. (Huomaa: Debian ja Ubuntu tärkeimmät binary ja paketti on nimeltään "Lazarus-ide", koska on myös "TCT" paketti jossa mukana tulee apuohjelma nimeltä "Lazarus").

Ensimmäinen Lazarus ohjelma!

Päävalikosta valitsemalla Projekti-Uusi projekti-Sovellus (tai: Tiedosto-Uusi-projekti-Sovellus) niin uusi graafinen sovellus luodaan, katso myös Form opetusohjelma .

Useita ikkunoita ilmestyy työpöydälle: Päävalikkoikkuna yläreunassa, Komponenttimuokkain on vasemmalla, "Lähdekoodieditori" täyttää työpöydän ja valmis lomake "Form1" on omassa ikkunassa (Form1 ) Lähdekoodieditorin päällä.

Jos halutaan sijoittaa painike lomakkeelle: Päävalikkoikkunan alaosassa on välilehtirivi. Jos "Standard" välilehti ei ole jo valittu, valitse se klikkaamalla hiirellä. Sen jälkeen etsii Button kuvakkeen (tbutton.png eli suorakulmio jossa on "OK"-teksti) ja klikkaa sitä hiirellä. Sitten Form1 ikkunassa klikataan jonnekin keskilinjan vasemmalla puolen. Varjostettu "Button1"-tekstillä merkitty suorakulmio ilmestyy siihen. Klikkaa jälleen Button kuvaketta Standard -välilehdellä ja klikkaa Form1-ikkunassa jonnekin oikealle keskelle: toinen "Button2"-tekstillä merkitty suorakulmio ilmestyy.

Nyt klikkaa Button1 jotta se valitaan. Komponenttimuokkainikkuna näyttää nyt kohteen Button1-ominaisuudet. Yläosassa on ominaisuus nimeltä 'Caption', jossa näytetään arvo "Button1". Klikkaa kyseistä kohtaa (ruudukkoa) ja muuta teksti "Button1" muotoon "Press". Jos painat Enter tai klikkaat toista ruutua näet että Form1-lomakkella ensimmäisen painikkeen teksti muuttuu "Press":ksi. Nyt klikkaat Tapahtumat -välilehteä komponenttimuokkaimessa niin näet erilaisia tapahtumia, jotka voivat liittyä tähän Button1-painikkeeseen. Näitä ovat onClick, OnEnter, OnExit jne. Valitse onClick oikealla puolella oleva ruutu. Tällöin siihen ilmestyy pienempi laatikko kolmella pisteellä (...). Kun klikkaat tätä, se otetaan automaattisesti osaksi lähdekoodieditorissa ja kursorin sijoitetaan koodinpätkän keskelle:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  {Kirjoita tai kopio&liitä tämä puuttuva osa:}  
  Button1.caption := 'Press again';
  {Lähdekoodieditori on jo täydentänyt aliohjelman lopun}
end;


Painamalla F12 nähdään lähdekoodieditorin sijasta lomakkeen Form1 ikkuna.

Nyt muokataan Button2 ominaisuuksia : klikkaa Button2 jotta nähdään sen ominaisuuksia komponenttimuokkaimessa. Muuta sen Caption ominaisuuteen (property) "Button2" tekstin tilalle "Exit". Valitse tapahtumat-välilehti ja klikkaa onClick. Klikkaa kolmea pistettä (...) ja sen jälkeen ollaan lähdekoodieditorissa, keskellä toisen Button2:n aliohjelmaa:

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
  {Kirjoita tai kopio&liitä tämä puuttuva osa:}    
   Close;
  {Lähdekoodieditori on jo täydentänyt aliohjelman lopun} 
end;

Painamalla F12 nähdään lomakkeen Form1 ikkuna uudelleen. Tallenna nyt työsi (ja muista tehdä se usein !!) valitsemalla päävalikosta Projekti-Tallenna projekti nimellä > sinun_valitsemalla_tiedosto_nimellä. Talletettavana on kaksi erilaista tiedostonimipäätettä (*.pas ja *.lpi). Valitse näille eri nimet. Jos molemmat ovat samannimisiä niin saat "duplicate identifier" käännösvirheen (katso luku "The Lazarus tiedostot" lopussa tämän aiheen lopussa).

Voit nyt yrittää kääntää. Yksinkertaisin tapa tehdä on valita "Suorita" päävalikon yläreunasta ja sitten "Suorita" vaihtoehto alivalikosta. Vaihtoehtoisesti voit yksinkertaisesti painaa F9. Tämä ensin kääntää ja sitten (jos kaikki on hyvin) linkittää sekä suorittaa kyseisen ohjelman.

Kääntäjän viestit ikkuna tulee näkyville ja kaikenlaisia kääntäjä viestejä siihen kirjoitetaan, mutta lopulta sinun Form1 ikkuna ilmestyy näyttöön uudelleen, mutta ilman ruudukon pisteitä. Tämä sovelluksesi pääikkuna ja se odottaa että sinä painat painonappeja tai olet muutoin vuorovaikutuksessa sen kanssa.

Kokeile klikkaamalla painiketta joka on nimetty tekstillä "Press". Huomaat, että sen teksti muuttuu "Press again" tekstiksi. Jos painat sitä uudelleen, sen teksti on silti "Press again" !!

Nyt klikkaat painiketta joka on nimetty tekstillä "Exit". Ikkuna sulkeutuu ja ohjelma päättyy. Alkuperäinen Form1 ikkuna ruudukon pisteillä ilmestyy uudelleen ja on valmis hyväksymään lisää muokkausta toimintaansa.

Muokkaa ohjelmaa

Uudelleen avaa tallennettu projekti. Sen Form1 ikkunassa klikkaa "Press" painiketta (Button1) valitseksesi se. Valitse "Tapahtumat" -välilehti komponenttimuokkaimessa, klikkaa onClick:n oikealla puolella olevaa ruutua, klikkaa kolmea pistettä (...), jolloin siirryt oikeaan kohtaan lähdekoodieditorissa.

Muokkaa kyseinen kohta koodia seuraavanlaiseksi:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
{Hyödynnetään Tag ominaisuutta, se saa arvot 0 tai 1}
begin
  if Button1.tag = 0 then
  begin
    Button1.caption := 'Press again';
    Button1.tag := 1;
  end else
  begin
    Button1.caption := 'Press';
    Button1.tag := 0;
  end;
end;

Tallenna työsi, uudelleen käännä ja suorita. Vasen painike nyt vaihtaa tekstiä kahden vaihtoehdon välillä.

Loput on sinusta kiinni!

Jos haluat kirjoittaa konsoli(pääte)- tai tekstipohjaisia Pascal ohjelmia (esimerkiksi jos seuraavana on perustiedot Pascal ohjelmoinnista kurssi tai täytyy kirjoittaa ohjelmia joita käytetään eräajona tai järjestelmäohjelmointia), voit silti käyttää Lazarus muokkaamaan , kääntämään ja ajamaan ohjelmia. Katso Komentoriviohjelmointi Pascalilla.


Kehitysympäristön ikkunat

Kun käynnistää Lazarus ensimmäistä kertaa niin joukko erillisiä irti olevia tai "kelluvia" ikkunoita näkyy työpöydällä.

Ensimmäinen, oikealla yläreunassa pitkittäin on otsikoitu "project1 - Lazarus IDE vXXXXXX" (jonka nimi muuttuu vastaamaan nimiä parhaillaan auki olevasta projektista). Tämä on tärkein ikkuna ja se sisältää mm päävalikon ja komponenttipaletin.

Lazarus-IDE.jpg

Otsikkopalkin alapuolella oleva rivi on päävalikko jossa on merkinnät Tiedosto, Muokka, Etsi, Näytä ja niin edelleen. Tämän alapuolella vasemmalla on joukko symboleja (kuvakkeita jotka vievät nopeasti tiettyihin valikkokomentoihin) ja oikealla on komponenttipaletti.

Tämän alle vasemmalla on komponenttimuokkain ('Object Inspector') ikkuna ja Lazaruksen lähdekoodieditori oikealla. Siellä voi olla toinen pienempi ikkuna joka on (aluksi) merkitty nimellä "Form1", Lazaruksen lähdekoodi-ikkunan päällä. Jos tämä ei ole näkyvissä heti, se voidaan saada näkymään painamalla F12. Kyseinen funktionäppäin vaihtaa vuorotellen lähdekoodieditorin ja lomakenäkymän välillä. Lomake (Form) ikkuna on se, johon voidaan rakentaa graafisen käyttöliittymän sovellukseen, kun taas lähdekoodieditorin ikkuna näyttää sovelluksen Pascal koodin jota kehitetään. Komponenttimuokkaimen toiminta on käsitelty tarkemmin alla, kun komponenttipaletti on ensin kuvattu. Lisäksi voi olla myös viesti -ikkuna näytön alareunassa: tätä käytetään näyttämään Lazaruksen palautetta ohjelmoijalle, esimerkiksi ohjelmaa käännettäessä.

Kun aloittaa uuden projektin (tai kun käynnistää Lazarus ohjelman kehitysympäristön) niin oletus lomake rakennetaan, joka koostuu laatikosta, jossa on pisteruudukko, joiden avulla voit sijoittaa eri komponentteja lomakkeelle ja lomakkeen yläpalkki, joka sisältää tavallisesti minimointi, maximointi ja Sulje-painikkeet. Jos klikkaat hiiren kohdistimella mihin tahansa tähän lomakkeeseen, näet vasemmalla puolen komponenttimuokkaimen joka kertoo tämän lomakkeen ominaisuuksia.

Muut ikkunat, jotka voivat tulla näkyviin työskentelyn aikana: Projektin hallinta, joka sisältää yksityiskohtaiset tiedot tiedostojen mukana olosta projektissa. Siinä voidaan lisätä tai poistaa tiedostoja projektista; Viesti-ikkuna, joka näyttää kääntäjän viestejä, virheitä tai edistymisraportteja projektista. Jos Lazarus käynnistettiin pääteikkunasta (konsoli) niin alkuperäinen pääteikkuna pysyy näkyvissä ja yksityiskohtaiset kääntäjän viestit tulostetaan myös siellä.


Päävalikko

Päävalikko sisältää seuraavat nimikkeet:

Tiedosto   Muokkaa   Etsi   Näytä   Lähdekoodi   Projekti   Suorita-valikko   Paketti   Työkalut   Ikkunat   Ohje

Kuten tavallista, vaihtoehdot voidaan valita joko asettamalla hiiren osoitin valikkokohdan ja klikkaamalla hiiren vasenta painiketta.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Main menu/fi.


Pikapainikkeet

Pieni työkalurivi pääikkunan vasemmalla puolen, päävalikon alapuolelle jonka vasemmalla puolen on komponenttipaletti. Se sisältää joukon painikkeita, jotka ovat samoja kuin usein käytetyt päävalikon valinnat: Uusi käännösyksikkö, Avaa (jossa on alas-nuolta painamalla saadaan näyttämään avattavan listan viimeksi käytetyistä tiedostoista), Tallenna, Tallenna kaikki, Uusi lomake, Vaihda lomake / käännösyksikkö (eli näyttää joko lomakkeen tai käännösyksikön lähdekoodia), Näytä käännösyksiköt, Näytä lomakkeet, Suorita (eli kokoa ja suorita), Pysäytä, Askella sisään, Askella yli (kaksi viimeistä ovat virheenjäjityksen toimintoja).


Komponenttipaletti

Komponenttipaletti on IDE:ssä oleva välilehti- työkalurivi, joka näyttää suuren määrän kuvakkeita, jotka edustavat yleisesti käytettyjä komponentteja lomakkeen suunnittelua varten.


size="100%

Component Palette
Standard - Additional - Common Controls - Dialogs - Data Controls - Data Access - System - Misc - LazControls - RTTI - SQLdb - Pascal Script - SynEdit - Chart - IPro

Jokainen välilehti näyttää joukon eri kuvakkeita, ne edustaa eri komponenttien funktionaalista ryhmää. Jokaisen välilehden vasemmanpuoleisin kuvake on viistosti vasemmalle suunnattu nuoli, jota kutsutaan valintatyökaluksi (Selection Tool).

Jos annetaan hiiren kohdistimen siirtyä jonkin komponenttipaletin kuvakkeen päälle klikkaamatta kuvaketta, kyseisen komponentin nimi tulee näkyviin. Huomaa, että jokainen nimi alkaa 'T': llä - tämä tarkoittaa komponentin "tyyppiä" tai tarkemmin "luokkaa". Kun valitaan komponentin lomakkeelle niin luokka lisätään käännösyksikön tyypin (Type) esittelyosaan (interface) (oletusarvoisesti TForm1: nä) ja kyseisen luokan esiintymä ( instance ) lisätään var-osioon (oletusarvoisesti muuttujana Form1). Kaikki ne metodit, joita suunnitellaan käytettäväksi lomakkeen tai sen komponenttien (eli aliohjelmien tai funktioiden) avulla, sijoitetaan käännösyksikön implementation eli toteutusosaan.

Kuinka komponenttipalettia käytetään

Komponenttipaletin käyttämiseksi editorissa on oltava avoin lomake (jos sellaista ei ole, valitse Tiedosto -> Uusi lomake). Klikataan haluttua komponentitpaletin sopivassa välilehdessä olevaa kuvaketta ja klikataan sitten lomaketta, lähellä sitä kohtaa, jossa halutaan komponentin näkyvän. Kun haluttu komponentti tulee näkyviin, voidaan se valita klikkaamalla hiirtä. Kun lomake on valittu, kohde on myös valittu myös Komponenttimuokkain-ikkunassa, jossa voidaan muokata sen ominaisuuksia ja tapahtumia.

Objektin visuaalisen ulkonäön säätäminen voidaan tehdä joko muuttamalla itse lomaketta lomakkeella hiirellä tai muuttamalla kyseistä ominaisuutta komponenttimuokkaimessa.

Jos asennetaan lisäkomponentteja, itsetehdyt tai ne, jotka tulevat pakettina toisesta lähteestä niin komponenttipaletissa näkyy ylimääräisiä välilehtiä, joissa on kyseiset kuvakkeet. Nämä uudet osat voidaan valita ja käyttää lomakkeella samalla tavalla kuin oletuksena olevat komponentit.

Seuraavissa komponenttien luettelossa on linkkejä tiedostoihin, jotka sisältävät niiden käännösyksiköiden kuvaukset, joista ne löytyvät. Jos halutaan tietää tietyn komponentin ominaisuuksista, on usein syytä tarkastella kyseisen komponentin perintää ja tarkastaa sitten sen perustyypin ominaisuudet, josta se on johdettu. Esimerkiksi TMaskEditin ymmärtämiseksi on myös hyödyllistä tutkia TCustomMaskEdit.

Räätälöinti

Valikon [Työkalut | Asetukset] tai Crtl-Shift-O:n avulla voit muuttaa komponenttipaletti-elementtien asettelua ja näkyvyyttä. IDE Options - Environment - Component Palette.png

Esimerkit

Useita hyödyllisiä valintaikkunoita (aliohjelmia tai funktioita) ei näy paletissa, mutta niitä voidaan helposti käyttää suorina kutsuina ohjelman lähdekoodissa.

Useita hyviä esimerkkejä Komponenttien käytöstä on lähdeasennuksen $LazarusPath/lazarus/example-alikansiossa. Monet ohjelmista osoittavat, miten dialogeja ja muita komponentteja käytetään suoraan ilman IDE- ja komponenttipalettia tai erillistä lomakkeen määritystiedostoa: kaikki komponentit on määritelty kokonaisuudessaan ja nimenomaisesti Pascal-pääohjelmassa. Muut esimerkkiohjelmat hyödyntävät täysin IDE:ä.

Muista avata nämä esimerkit projekteina .lpi-tiedostolla. .Pas-lähdekooditiedoston avaaminen ja RUN: n lyöminen vain lisää tämän lähdetiedoston mihin tahansa viimeksi avattuun projektiin.

Jotkut esimerkit eivät toimi heti: voi joutua asettamaan tiedostojen tai hakemistojen polkuja ja käyttöoikeuksia. Jos halutaan kääntää mikä tahansa esimerkki niin pitää varmistaa, että on tiedostojen ja hakemistojen luku- / kirjoitus- / suoritusoikeudet tai kopioida tiedostot hakemistoon, jossa on asianmukaiset oikeudet.

Kokeilemalla 'testall'-ohjelmaa nähdään käytettävissä olevien komponenttien valikko yhdessä pienen esimerkkitestin kanssa useimmille niille; Sen jälkeen voi tarkastella niiden koodia, miten he toimivat!


Kuinka käyttää komponentteja

Käännösyksiköt StdCtrls, ComCtrls ja ExtCtrls sisältävät määritelmät ja kuvaukset moniin yleisimmin käytettyihin komponenteihin, lomakkeen rakentamiseen ja muihin objekteihin Lazarus sovelluksissa.

Sovelluskehittäjän usein lopullisena tavoitteena on että halutaan käyttää komponentteja kuten TButton, TMemo, TScrollBar jne, näiden vastaava kantaisät ovat luokat TCustomButton, TCustomMemo tai TCustomScrollBar. Usein ominaisuuksia ja metodeiden merkitystä on määritelty (ja selitetty) täydellisemmin TCustomXXX luokassa ja ne periytyvät näihin lopullisiin tavoite komponentteihin.

Jos pudotat komponentin lomakkeelle niin silloin ei tarvita lisätä koodia luomaan sitä. Komponentti automaattisesti luodaan lomakkeen yhteydessä ja tuhotaan kun lomake on tuhottu. Jos kuitenkin luodaan komponentti (omatoimisesti) koodilla niin ei saa unohtaa sen vapauttamista, kun sitä ei enää tarvita.

Tapoja asettaa ominaisuuksia

Jos asetetaan komponentti lomakkeelle ja katsotaan komponenttimuokkaimella niin voidaan tarkkailla kun ominaisuudet muuttuvat, kun siirrät komponettia ympäriinsä.

Jos esimerkiksi asetetaan painike (TButton) lomakkeelle, valitaan se klikkaamalla sitä niin sen hiirellä siirtämistä ympäri lomaketta hiirellä, voidaan katsella Top ja Left arvojen muutosta vastaamaan uutta asentoon komponenttimuokkaimella. Jos käytetään objektin uudelleen mitoitusta säätämään sen kokoa niin voidaan katsella Height (korkeus) ja Width (leveys) ominaisuuksien muuttumista myös.

Toisaalta, käyttämällä komponenttimuokkainta voidaan valita arvon liittyvä ominaisuus, kuten height (korkeus), ja kirjoittaa siihen uusi arvo niin voidaan katsella lomakkeella kohteen koon muutosta vastaamaan uutta arvoa.

Voidaan myös nimenomaisesti muuttaa komponentin ominaisuuksia koodin kirjoittamalla (asianmukaisessa implementation lohkossa lähdekoodieditorissa), esimerkiksi


Form1.Button1.Height := 48;

Yhteenvetona, on yleisesti kolme erilaista tapaa määrittää jokaisen komponentin ominaisuuksia:

  • hiiren avulla lomakkeella
  • asettamalla arvot komponenttimuokkaimessa
  • eksplisiittisesti kirjoittamalla koodia editorissa.

Yleisiä ominaisuuksia

Komponenttien käännösyksiköissä on määritelty useita ominaisuuksia, jotka ovat yhteisiä useimmille niistä ja muita ominaisuuksia jotka ovat ominaisia ​​yksittäisille komponenteille. Yleisimpiä on kuvattu tässä. Epätavallisia tai okomponenttiriippuvaisia ominaisuuksia kuvataan tarkemmin komponettikohtaisissa ohjeissa.

Lisäohjeita saadaan valitsemalla ominaisuus tai avainsana, joko komponenttimuokkaimessa tai lähdekoodieditorissa ja painamalla F1. Tämä vie ohjeen oikealle sivulle dokumentaatiossa.

Jos ominaisuuden kuvaus on sivulla riittämätön, voidaan siirtyä katsomaan mistä se on peritty.


Joitakin yleisesti olevia ominaisuuksia
OminaisuusMerkitys
Action Tärkein toiminta tai tapahtuma joka liittyy komponenttiin. Esimerkiksi valitsemalla "Lopeta" -painike saattaa aiheuttaa Sulje-toiminnan.
Align Määrittää miten komponentti on sijoittunut vanhempaansa nähden. Mahdolliset arvot ovat alTop (sijoittuu yläosaan ja käyttää koko käytettävissä olevan leveyden), alBottom, alLeft (sijoittuu vasemmalle ja käyttäen koko käytettävissä olevan korkeuden), alRight. alNone (missä tahansa) tai alClient (käyttää kaiken käytettävissä olevan tilan)
Anchor Käytetään pitämään komponentti tietyn etäisyyden päässä vanhemmasta komponentista, määritelty reunoista, kun vanhempi muuttaa kokoa. Esimerkiksi [akBottom, akRight] pitää komponentin kiinteän matkan päässä oikeaan alakulmaan.
AutoSelect Kun sen arvo on True niin valitaan kaikki se teksti, joka on valittu kun Enter-näppäintä painetaan tai hyväksytään kyseinen kohta.
AutoSelected True osoittaa, että Edit tai ComboBox komponentti on juuri suorittanut AutoSelect toiminnan siten, että myöhemmät hiirellä ja näppäimistön syöttö jatkuu normaalisti valitsematta tekstiä.
BorderSpacing Ankkuroidun komponentin ja sen vanhemman välisen ympäröivän reunan etäisyys.
Caption Teksti, joka näkyy tai on lähellä komponenttia; Ohjelman käyttäjälle tulee antaa vihjeen siitä, minkä tehtävän tai käskyn komponentti tekee kuten "Sulje" tai "Suorita". Oletuksena Caption-teksti asetetaan samaksi kuin mitä on "Name" ominaisuudessa ja ohjelmoijan pitäisi oletusarvon sijaan korvata se sopivalla tekstillä.
CharCase Kertoo, miten teksti näkyy tekstin muokkauskomponentissa: Normaali (sellaisenaan, säilyttäen käyttäjän antaman syötteen), muunnetaan isoiksi tai pieniksi kirjaimiksi.
Constraints Asettaa äärikoot komponentille. Jos kokoa muutetaan niin uudet ulottuvuudet ovat aina vaihteluvälien rajoissa. Ohjelmoikan tulisi huolehtia asettaessaan näitä, että ne eivät ole ristiriidassa Anchors ja Align asetuksien kanssa.
Color Väri jota käytetään piirtämään komponentti ja sen näyttämää kirjoitettavaa tekstiä.
Enabled Boolean ominaisuus joka määrittää, onko komponentti valittavissa, käytössä tai voiko se suorittaa toiminnon. Jos se ei ole käytössä (arvossa false) niin se on usein harmaana lomakkeella.
Font Kirjaisin jota käytetään kirjoitettaessa tekstiä komponenttiin liittyen - joko caption, label tai teksti komponentin sisällä . Komponenttimuokkaimessa on nuoli-merkintä yleensä tämän kohdan vasemmalla puolen, ja valitsemalla se niin se paljastaa muita vaihtoehtoja kuten merkistön, värin ja koon.
Height Komponentin korkeus. Katso myös Width.
Hint Lyhyt informatiivinen vihjeteksti joka näkyy ponnahdustekstinä, jos hiiren kursori menee komponentin päälle. Katso myös ShowHint ominaisuus.
Items Luettelo "asioista", jota kohde sisältää, kuten joukko kuvia, luettelo tekstiä, toimintoja käytettäessä actionlist:aa jne.
Left Määrittää missä komponentti sijaitsee suhteessa vanhempaan (lomake, ikkuna) vaakasuunta. Katso myös Top
Lines Merkkijonojen joukko, joka sisältää tekstisisältöä enemmän kuin yhden rivin tietoja. Taulukko on nolla-indeksoitu eli rivit on numeroitu (alkaen nollasta)[0..numLines-1]
Name Tunniste eli nimi, jonka avulla komponentti tunnetaan ohjelmassa. Kehitysympäristö antaa sille oletuksena nimen joka pohjautuu taustalla tyypin mukaan, esimerkiksi peräkkäisinä esiintyvät TBitButton-komponentit olisivat nimeltään BitButton1 ja BitButton2; Olisi hyvä jos ohjelmoija antaisi näille enemmän kuvaavampia nimiä kuten ExitButton tai OKButton. Oletuksena komponentin nimi viedään myös Caption tekstiksi, mutta Caption teksti voidaan muuttaa erikseen.
PopUpMenu Ikkuna joka sisältää tilannekohtainen valikkotietoa, joka avautuu, kun hiiren oikealla painikkeella klikataan komponenttia.
ReadOnly Boolean omonaisuus, ja jos sen arvo on true, niin tarkoittaa sitä että käyttäjä tai kutsuva rutiini voi luke komponentin sisältö, mutta se ei voi kirjoittaa siihen tai muuttaa sitä.
ShowHint Sallii pienen tekstikentän, joka sisältää tilannekohtaisen ​​ohjeen tai muun kuvauksen, joka näkyy, kun hiiren kursori on komponentin "päällä". Katso Hint-ominaisuutta.
Style Valittavissa olevia tyylivaihtoehtoja: esimerkiksi Style voidaan määrittää TFormStyle, TBorderStyle, TButtonStyle jne.
TabOrder Kokonaisluku määritellään missä järjestyksessä Tab -näppäin käy läpi lomaketta.
TabStop Boolean ominaisuus jos True niin paikka johon käyttäjä voi päästä peräkkäin painamalla Tab eli sarkainnäppäintä.
Text Merkkijono teksti, joka edustaa todellisia tietoja, mitä tämä komponentti sisältää. Koskee erityisesti Text, Memo ja StringList tyyppisiä komponentteja. Suurin osa editointi (kuten Select, Clear, Cut, Copy) suoritetaan komponentin tässä osassa, joka sisältää todellisen muokattavan merkkijonon. Jos komponentissa on enemmän kuin yksi rivi tekstiä, esimerkiksi TMemo tai TComboBox, niin tekstielementtejä on järjestetty merkkijonojoukoiksi (nolla-indeksoitu eli numeroituna [0..rivien määrä-1]) rivejä.
Top Määrittää missä komponentti sijaitsee suhteessa vanhempaan (lomake, ikkuna) pystysuunta. Katso myös Left
Visible Jos ominaisuuden arvo on true niin komponentti näkyy lomakkeella. Jos arvo on false niin komponentti on piilotettu.
Width Komponentin leveys. Katso myös Height.
WordWrap Looginen lippu osoittaa, onko automaattinen rivinvaihto on käytössä, eli jos sana tulee lähelle rivin loppuun ja tulee olemaan liian pitkä rivi niin osa siitä on siiretty (alaspäin) seuraavalle riville.

Tapahtumat

Monet tapahtumat ovat yleisesti lueteltu "Tapahtumat" välilehdellä komponenttimuokkaimessa. Jos komponenttimuokkaimessa valitaan tapahtuman viereinen tyhjäkenttä kenttä niin siihen muodostuu ComboBox jonka alasvetoluettelosta näkyy luettelo kaikista toimista jotka on jo määritelty. Tämän avulla voidaan valita tähän tapahtumaan yhden kohdan. Vaihtoehtoisesti voit valita kolme pistettä ...-painike jolloin lähdekoodieditorissa tehdään metodin sisään alue johon voidaan aloittaa kirjoittamaan oman toiminnan käskyjä valittuun tapahtumaan.

Vaikka suuri määrä tapahtumia on liitettävissä komponentin toimintaan. Käytännössä se on tarpeen vain asettaa muutamaan niistä. Useimmille komponenteille on riittävää koodaata onClick-tapahtuma; monimutkaisemmissa komponenteissa voi olla tarpeen myös kirjoittaa toiminta tapahtumiin "OnEntry" (kun hiiren osoitin siirtyy komponentille ja se valitaan) ja "OnExit" (kun hiiren osoitin poistuu komponentilta), tai ehkä kirjoittaa tapahtumankäsittelijä "OnChange" tai "OnScroll" -tapahtumiin, riippuen komponenteista, jonka kanssa ollaan tekemisissä.

Pop-up-valikko, joka tulee näkyviin hiiren oikealla painikkeella kun komponenttia klikataan lomakkeella. Siinä ensimmäisenä vaihtoehtona on: "Luo oletustapahtuma". Valitsemalla tämän vaihtoehdon on sillä sama vaikutus kuin valitsemalla kolme pistettä komponenttimuokkaimen oletuksena olevassa tapahtumassa joka on yleensä "onClick". Eli lähdekoodieditorissa tehdään metodin sisään alue johon voidaan aloittaa kirjoittamaan oman toiminnan käskyjä.

Yleinen strategia Olio-ohjelmoinnissa on tarjota ActionList johon on tehty useita ennalta määriteltyjä toimenpiteitä, joista sopivin voidaan valita käyttöön siinä tapauksessa.



Joitakin yleisiä tapahtumia
Tapahtuma Merkitys
OnChange Tapahtuu jos jokin muutos havaitaan (esim hiiren liikkua, hiiren klikkaus, näppäimen painallus, tekstin muokkaus, kuva muuttuu jne)
OnClick Tapahtuu kun (ensimmäinen, yleensä vasenta) hiiren painiketta klikataan. Tämä on yleensä pää- tai oletus toiminto; esimerkiksi kun klikataan painiketta tai muuta vastaavaa.
Click Menetelmä matkia koodina klikkaamisen vaikutusta. Tämä menetelmä on useimmiten löytyy Button-tyyppisistä komponenteista (TButton, TBitBtn, TSpeedButton jne). Aliohjelma voidaan kirjoittaa niin että kutsutaan samaa koodia kuin onClick toiminta. Tämä järjestely voi olla erityisen hyödyllistä, jos yhden komponentin aktivointi klikkaamalla aiheuttaa lukuisiin muiden komponenttien aktivointia, ja valitsemalla menetelmä voidaan käyttää aloittamaan toiminto sen sijaan, käyttäjä joutuu klikkaamaan monia komponentteja.
OnDragDrop Toteuttaa toimet vedä ja pudota (Drag-Drop) liikkeen aikana, eli kun hiirtä käytetään "kaappaamaan" kohteen tai jotain tekstiä jne ja siirtää sen uuteen paikkaan.
OnEditingDone Toiminta alkaa kun käyttäjä on lopettanut kaikki muutokset / muutokset komponenttiin. Tätä käytetään usein tarkistamaan komponentin sisältöä (esim. tarkistamaan että syötetty teksti on oikea tai kunnollinen IP-osoite)
OnEntry Toteuttaa toimet kun hiiren osoitin siirtyy komponentille tai yleisesti kun "painopiste" siirtyy komponenttiin. Tämä saattaa sisältää muutoksia komponentin ulkonäköön kuten korostamaan sitä tai kohottamaan sen reunuksia.
OnExit Tapahtuma aktivoituu, kun hiiri siirtyy pois komponentin alueelta, yleisesti siirtämällä "painopiste" pois komponentilta.
OnKeyPress Tapahtuma aktivoituu, kun painetaan jotain näppäintä. Hienovaraisesti erilainen kuin OnKeyDown, joka yksinkertaisesti aktivoituu näppäimen ollessa alhaalla. OnKeyPress vaatii, että painopiste on jo tässä komponentissa kun näppäintä painetaan.
OnKeyDown Tapahtuma aktivoituu, jos näppäin on alhaalla, kun "painopiste" (fokus) on tässä komponentissa. Hienovaraisesti erilainen kuin OnKeyPress - esimerkiksi näppäin saattaa olla jo alhaalla, kun focus tuli tähän komponenttiin, kun taas OnKeyPress vaatii näppäintä painetaan vasta kun painopiste on tässä komponentissa.
OnKeyUp Tapahtuma aktivoituu kun näppäin "vapautetaan" eli nousee ylös (tai näppäimen painaminen loppuu) kun focus on tässä komponentissa.
OnMouseMove Tapahtuma aktivoituu kun hiiren osoitin liikkuu ja focus on tässä komponentissa.
OnMouseDown Tapahtuma aktivoituu kun hiiren näppäin menee alas ja focus on tässä komponentissa.
OnMouseUp Tapahtuma aktivoituu kun hiiren näppäin "vapautetaan" ja focus on tässä komponentissa. Eli hiiren näppäin on jo aikaisemmin painettu alas ja painaminen lopetetaan/päätetään
OnMouseEnter Tapahtuma aktivoituu kun hiiren osoitin siirtyy komponentille ( mutta hiiren painiketta ei vielä ole painettu) .
OnResize Tapahtuma aktivoituu kun komponentin kokoa muutetaan tai koko muuttuu. Voi aktivoitua esim. kun teksti tasataan toiseen reunaan, keskitetään tai valitaan eri fonttikokoa jne.

Rakentajat & purkajat

Nämä ovat kaksi erityistä metodia liittyvät luokkiin(komponentit):

  • Constructor (Rakentaja): kuten Create varaa olion (komponentin) tarvitsemaa muistia ja järjestelmäresursseja. Ne tarpeen vaatiessa kutsuvat myös muita luokan aliolioiden rakentajia.
  • Destructor (purkaja): poistaa olion ja vapauttaa varatun muistin sekä muita resursseja. Jos kutsut Destroy (tuhoa) olio, jota ei ole vielä alustettu,niin se aiheuttaa virheen. Käytä aina Free metodia puratessa olioita, koska se tarkistaa, onko olion arvo on nil ennenkuin kutsuu Destroy metodia.

Noudata seuraavia varotoimia, kun luoda oman Destroy metodin:

  • Määritä Destroy override directive:llä, koska se on virtual metodi.
  • Kutsu aina 'inherited Destroy;' viimeisenä asiana destructor:in koodissa.
  • Huomaa, että exception (poikkeus) voidaan nostaa jos constructor (rakentajalla) ei ole tarpeeksi muistia luoda olio tai jotain muuta menee pieleen. Jos poikkeusta ei käsitellä rakentajan sisällä, olio on tällöin vain osittain rakennettu. Tässä tapauksessa kun Destroyta kutsutaan, destructor:in täytyy tarkistaa että resurssit olivat todella varattu ennen kuin se hävittää ne.
  • Muista kutsua Free metodia kaikille olioille jotka on luotu constructor:lla.

Kuinka käyttää valikko-komponenttia

Vihjeitä miten luoda valikot lomakkeelle.

TMainMenu tmainmenu.png on päävalikko, joka näkyy monen lomakkeen yläosassa; Lomakkeen suunnittelija voivat muokata sitä valitsemalla eri valikkovaihtoehtoja. TPopupMenu tpopupmenu.png on valikko -ponnahdusikkunassa, jossa on yleensä tilannekohtaisia, yksityiskohtia vaihtoehtoja. Se "ponnahtaa" kun hiiren oikeaa näppäintä klikataan lähellä komponenttia.

Päävalikko on ei-näkyvä komponentti: toisin sanoen jos kuvake on valittu komponenttipaletilta ja saatetaan lomakkeelle niin se ei näy ohjelman ajon aikana. Sen sijaan, valikkorivi jonka rakenne määritellään valikkomuokkaimessa ilmestyy. Ponnahdusvalikot (saattaa lomakkeelle valitsemalla kyseinen kuvake komponentipaletilta) eivät näy ollenkaan kunnes hiiren oikealla painikkeella klikataan komponenttia, jolla on tällainen valikko.

Nähdäksesi valikkomuokkaimen, klikkaa hiiren oikealla Main Menu tai Popup Menu -kuvaketta lomakkeella. Tällöin avautuu ikkuna johon voidaan syöttää valikon kohteet.

valikkomuokkaimessa näkyy laatikko joka sisältää painikkeen "New Item1". Jos klikkaa hiiren oikealla kyseistä painiketta, pop-up-valikko tulee näkyviin, jonka avulla voit lisätä uuden kohdan ennen tai jälkeen (samalla tasolla) tai luoda alivalikon mahdollisuuden johon lisätä uusia kohteita sen alle.

Mikä tahansa MenuItems joka lisätään voidaan määrittää käyttämällä komponenttimuokkainta.

Ainakin kullekin kohdalle pitäisi antaa Caption-teksti , joka näkyy valikkorivillä. sen tulisi kertoa toimintaa jota voidaan valita, kuten "Avaa tiedosto", "Sulje", "Suorita" tai "Lopeta". Voidaan myös haluta antaa tätä merkityksellisempi nimi.

Jos halutaan tietyn Caption-tekstni kirjaimen liittyvän pikanäppäin-toimintoon, niin kirjain pitäisi edeltää et-merkillä (&). Jolloin ohjelman ajon aikana valikkokohtaan ilmestyy pikanäppäintä vastaava kirjain alleviivattuna ja painamalla kirjainta vastaavaa näppäintä on sillä sama vaikutus kuin valitsemalla valikosta. Vaihtoehtoisesti voidaan pikanäppäin sekvenssit (esimerkiksi Ctrl+C kopioi tai Ctrl+V liitä - standardin mukaiset pikanäppäimet) valita MenuItem:n ShortCut ominaisuuteen.

Usein on hyödyllistä käyttää valikoiden yhteydessä TActionList komponenttia joka sisältää joukon standardin mukaisia tai räätälöityjä tapahtumia. Valikkokohdat voidaan linkittää komponenttimuokkaimessa lueteltuihin tapahtumiin ja samoja tapahtumia voidaan yhdistää painikkeisiin, työkalupalkin painikkeihin, pikapainikkeisiin jne. On tietenkin tehokkaampaa käyttää uudelleen samaa koodia vastata erilaisiin tapahtumiin, kuin kirjoittaa erillinen OnClick tapahtumakäsittelijä jokaiseen yksittäiseen komponenttiin.

Oletuksena useita standarditapahtumia ovat valmiiksi ladattu. Nämä tapahtumat voidaan valita käyttämällä toimintolistan muokkainta joka näkyy, kun hiiren klikkaa ActionList kuvaketta lomakkeella.

Virheenjäljitys

Jotain kirjoitettu toisaalla.

1) Varmista, että olet lukenut sen asetukset: Debugger_Setup

2) Katso myös category: IDE Window - Debug

3) Lue rajoitukset: GDB_Debugger_Tips#Inspecting_data_types_.28Watch.2FHint.29 Tämä sivu antaa ohjeita myös joidenkin alustoiden / versioiden erityiskysymyksiln


Lazarus tiedostot

   (Kiitokset: Kevin Whitefoot.)
   (Lisäykset: Giuseppe Ridinò, User:Kirkpatc ja Tom Lisjac)

Kun tallennat niin tallennat kahden nimisiä tiedostoja:

  xxx.pas ja yyy.lpr 

(Todellisuudessa tallennetaan enemmän mutta niillä on sama nimi mutta eri pääte). Projektitiedoston (lpr) ja käännösyksikön tiedoston (pas) nimi ei saa olla sama. Tietenkin on johdonmukaista muuttaa kaikki esiintymät Unit1 kuuvaavimmiksi nimiksi.

Joten jos tallennat projektin nimeltä again, yrittää tallentaa again.pas ja again.lpr epäonnistuu, koska yksiköiden nimet ja ohjelmien nimet ovat samassa nimiavaruudessa ja on tuloksena kehitysympäristö kertoo että on olemassa samanniminen tiedosto.

Joten tähän päädyttiin:

e:/lazarus/kj/lazhello:

total 4740  free 76500
-rwxrwxrwx   1 kjwh     root  4618697 Mar 24 11:19 again.exe
-rw-rw-rw-   1 kjwh     root     3002 Mar 24 11:21 again.lpi
-rw-rw-rw-   1 kjwh     root      190 Mar 24 11:18 again.lpr
-rw-rw-rw-   1 kjwh     root      506 Mar 24 11:08 againu.lfm
-rw-rw-rw-   1 kjwh     root      679 Mar 24 11:08 again.res
-rw-rw-rw-   1 kjwh     root      677 Mar 24 11:08 againu.pas
-rw-rw-rw-   1 kjwh     root     2124 Mar 24 11:08 againu.ppu
-rwxrwxrwx   1 kjwh     root      335 Mar 24 11:07 ppas.bat

Huomaa, että on olemassa paljon enemmän tiedostoja kuin ne kaksi, jotka aluksi mainittiin.


again.exe: Pääohjelma joka on ajettavissa. MS windows:ssa lisätään "exe" tiedostopäätelaajennus. Linux:ssa ei lisätä mitään (vain ohjelman nimi). Tämä tiedosto on oletuksena paljon tilaa vievä johtuen sen sisällyttämistä virheenkorjaus symboleista. Kokoa voi pienentää muuttamalla kehitysympäristön asetuksia tai/ja ajamalla "strip" apuohjelma joka poistaa niitä ja merkittävästi pienentää ajettavan tiedoston kokoa.


again.lpi: (Lazarus Project Information). Tämä on tärkein informaatio tiedosto Lazarus projektilla; Delphissä sitä vastaavat tärkeimmät tiedot on .dpr tiedostossa. Se on tallennettu XML-muodossa ja sisältää ohjeet kaikista kirjastoista ja tarvittavista käännösyksiköistä kun rakennetaan suoritettavaa tiedostoa.

again.lpr: Pääohjelma lähdekooditiedostona. Huolimatta erityisestä tiedostopääte tarkenteesta niin se on itse asiassa täysin normaalia Pascal lähdekooditiedosto. Siinä on uses lauseke, jonka avulla kääntäjä löytää kaikki käännösyksiköt joita se tarvitsee. Huomaa, että program toteamus ei tarvitse nimetä ohjelmaa samaksi kuin tiedoston nimi. Tämä tiedosto on yleensä melko pieni, vain muutaman lausekkeita alustamiseksi, rakentaa lomakkeet, ajaa ja sulkea sovelluksen. Suurin osa työstä tehdään käännösyksiköiden lähdekooditiedostoissa, jossa on tiedostopääte ".pas"


againu.lfm: Lazarus tallentaa käännösyksikön lomakkeen ulkoasun, ihmisen luettavissa olevassa muodossa. Se kertoo eri komponenttien, ominaisuuksia jotka on asetettu komponenttimuokkaimella. Jokaisen komponentin kuvaus alkaa rivillä:

object xxxx 
   sitten seuraa ominaisuuksien luettelo 
  (Myös upotettuja tai sisäkkäisiä objekteja) sitten 
end 
rivi.

Lazarus käyttää tätä tiedostoa kun luo resurssitiedoston (.res). Delphi DFM tiedostot voidaan muuntaa lfm muotoon Lazarus kehitysympäristössä käyttäen: Työkalut -> Delphi muunnos -> Muunna binaarinen DFM-tiedosto teksti LFM:ksi ja tarkista syntaksi.

again.res: Tämä on luotu resurssi tiedosto, joka sisältää ohjeet ohjelman rakentamiseen (jos tarkastellaan pääohjelma tiedostoa, näette alustuksen osassa rivin

{$i *.res}

joka ohjaa ohjelman lataamaan resurssitiedoston). Huomaa, että se ei ole Windows resurssi-tiedosto.


againu.pas: Käännösyksikkö, joka voi sisältää myös lomakkeen koodin; tämä on yleensä vain tiedosto jota ohjelmoijan tarvitsee muokata tai tarkastaa, ja se nimenomaisesti sisältää ohjelmoijan toimittamaa koodia (erityisesti tapahtuman käsittelijät).

againu.ppu: Tämä on koottu käännöyksikkö, joka linkitetään suoritettavaan tiedostoon yhdessä muiden käännösyksiköiden jotka on nimetty Uses osiossa.

ppas.bat: Tämä on yksinkertainen skripti, joka yhdistää ohjelman tuottaman suoritettavan tiedoston. Jos käännös on onnistunut, kääntäjä poistaa sen.


Katso myös